A crescut numărul școlilor cu toalete în curte: În 2024 sunt cu 20% mai multe școli cu latrină, decât declara ministrul Educației la începutul anului școlar

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels

În România există încă școli cu toalete în curte: un adevăr dureros care, din păcate, trebuie recunoscut și făcut public în speranța că această problemă rușinoasă va fi eradicată.

 Numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reiese din datele furnizate de autorități, conform Edupedu.

Astfel, un proiect de hotărâre de guvern prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în 227 de școli care nu au astfel de toalete – cu 38 mai multe decât numărul declarat la începutul anului de ministra Educației, Ligia Deca, anume 189 de școli cu latrine. Și acel număr era mai mare decât pragul declarat anterior de oficialități.

- 7,83 milioane de lei pentru școli care au primit finanțare și în anul 2023, pentru amenajarea grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități, dar în cazul cărora autoritățile locale fie nu au folosit banii, fie nu au terminat lucrările până la 31 decembrie 2023 – în total, 93 de unități de învățământ

- 11, 88 milioane de lei pentru finanțarea unor lucrări de acest fel în alte școli care nu dispun de grupuri sanitare conforme în acest moment – în total, 134 de unități de învățământ

Acești bani se transferă către bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale unde funcționează acele școli.

Cele 93 de școli din primul grup reprezintă peste jumătate (58%) din cele 159 de școli pentru care, în septembrie 2023, guvernul aloca bani pentru a realiza toalete în școală, având termen până la sfârșitul anului trecut.

Totalul școlilor pentru care, prin proiectul actual de HG, se propune finanțarea construirii de toalete conforme se ridică la 227. Numărul este considerabil mai mare decât cel declarat de ministra Deca la începutul anului școlar.

Atunci, Ligia Deca menționa că mai rămăseseră, în țară, 189 de școli cu toaletă în curte, după ce, pentru 62 de școli, se realizaseră lucrări pe parcursul anului precedent. După cum semnala atunci Edupedu.ro, și acest număr, 189, era mai mare decât cel declarat cu un an înainte (2022) și chiar în vara lui 2023, de 180 de școli cu toalete în curte. 

Explicația oferită de ministra Educației pentru acea creștere a fost că „rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens”. 

În vara lui 2023, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spusese că „în acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, cifră similară celei prognozate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de HG pus în consultare acum de Ministerul Educației, Guvernul alocă astfel de fonduri din 2019. 

Iar pentru anul în curs, în bugetul Ministerului Educației au fost alocați 30,6 milioane de lei (cu aproximativ 50% mai mult decât sumele propuse acum spre alocare) pentru „continuarea îmbunătății condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”.

Procedurile pentru achiziția lucrărilor de investiții și derularea contractelor revin autorităților locale, care dispun de utilizarea acestor bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage

DC Media Group Audience
pixel