Cum să crești copiii pentru a nu deveni adulți egoiști? Părinții au un rol esențial în a împiedica aceste comportamente să devină dominate

Data publicării:
Cum să crești copiii pentru a nu deveni adulți egoiști? Părinții au un rol esențial în a împiedica aceste comportamente să devină dominate / FOTO: freepik.com @dekazigzag
Cum să crești copiii pentru a nu deveni adulți egoiști? Părinții au un rol esențial în a împiedica aceste comportamente să devină dominate / FOTO: freepik.com @dekazigzag

Există o mulțime de adulți care se concentrează exclusiv pe propriile lor interese egoiste. Originea acestui egoism poate fi identificată încă din copilărie, atunci când aceștia au avut tendința să creadă că le este legitimat să aibă totul și să facă tot ce doresc. Dacă te afli în postura de părinte și îți dai seama că îi crești pe copiii care ar putea să devină adulți egoiști, nu ești singurul. Cu toate acestea, există o soluție.



Copiii au deseori tendința de a-și exprima dorințele în modul lor specific, ceea ce face parte din procesul lor normal de dezvoltare. Cu toate acestea, părinții au un rol esențial în a împiedica aceste comportamente să devină dominate și să le dezvolte abilități empatice.

Copiii, fiind concentrați pe propriile lor nevoi și dorințe, adesea nu iau în considerare sentimentele celor din jurul lor, iar de aceea este important să li se cultive empatia încă de la o vârstă fragedă.

Deși nu există copii care se nasc egoiști, există cercetări care arată că aceștia vin pe lume cu o predispoziție naturală de a avea grijă atât de ei înșiși, cât și de ceilalți.

Este responsabilitatea părinților să dezvolte și să mențină aceste virtuți în personalitatea copilului. Părinții au capacitatea și datoria de a contracara această atitudine nedorită și de a se asigura că micuții lor devin persoane empatice și generoase.

Fii hotărât

SURSA FOTO: freepik.com @user16172657

Un pas important în stoparea comportamentelor egoiste la copii este să fii hotărât și să clarifici că astfel de atitudini nu sunt acceptate.

Deși nu este un proces simplu, este realizabil.

Dacă copilul tău este obișnuit să îi fie satisfăcute toate dorințele, poate fi dificil să schimbi această dinamică, însă rămânând hotărât și consecvent poți obține rezultate pozitive.

Va trebui să le comunici clar noile așteptări privind comportamentul acceptabil și să le explici copiilor că trebuie să fie atenți la sentimentele celor din jur.

Este important să condamni cu fermitate acțiunile egoiste ale copiilor de fiecare dată când apar.

Dă un exemplu pozitiv al empatiei

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Educația în empatie este cheia în reducerea egoismului. Copiii care manifestă empatie sunt mai capabili să înțeleagă și să simtă emoțiile altora, ceea ce îi ajută să dezvolte o grijă sinceră pentru ceilalți.

Un copil empatic va fi generos și va oferi sprijin atunci când este necesar.

Prin urmare, este important să încurajezi dezvoltarea empatiei în copilul tău, pentru a-l îndruma să se gândească și la perspectivele altora.

Găsiți modalități zilnice de a promova empatia și de a-l ajuta pe copilul tău să fie sensibil la sentimentele celor din jur.

Stabilește limite clare

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Unul dintre motivele pentru care copiii pot deveni egoiști este pentru că au impresia că pot obține totul pe care-l doresc. De aceea, este important să impunem limite clare și să ne menținem fermi în fața lor.

Atunci când copilul tău se confruntă cu o criză de furie sau începe să plângă pentru a obține ce vrea, este important să nu cedezi sub presiunea sentimentelor de vinovăție sau manipulare.

Desigur, există momente când flexibilitatea este necesară, dar este esențial să evaluezi situația în așa fel încât să nu încurajezi egoismul pe termen lung.

Este important să avem așteptări comportamentale clare pentru copii, pentru a-i îndruma să crească în persoane responsabile și empatice.

Uneori, este benefic să discuți cu alte persoane care îngrijesc copilul tău, pentru a asigura o consistență în educație și limitele impuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel