Greșelile ar trebui puse în valoare în rândul copiilor, potrivit unui psiholog

Data publicării:
Greșelile ar trebui puse în valoare în rândul copiilor, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @seventyfour
Greșelile ar trebui puse în valoare în rândul copiilor, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @seventyfour

Un profesor de psihologie a abordat tema greșelilor comise de copii într-un alt mod. În trecut, aceste greșeli erau adesea sancționate, dar acum sunt considerate un instrument valoros pentru învățare.



Vanessa LoBue, profesor de psihologie, subliniază că, chiar dacă nu ne place să greșim, este inevitabil să facem greșeli în viața de zi cu zi. Mai mult, sentimentul de rușine sau vinovăție poate fi amplificat atunci când greșeala afectează pe altcineva, cum ar fi rănind sentimentele cuiva, notează parents.fr. În astfel de situații, recunoașterea greșelii devine importantă și poate consolida legătura cu persoana afectată.

LoBue subliniază că recunoașterea greșelilor și corectarea lor sunt două aspecte esențiale pentru dezvoltarea relațiilor sănătoase și pentru îmbunătățirea comportamentului. În ceea ce privește educația copiilor, este important să îi încurajăm să-și recunoască greșelile de la o vârstă fragedă.

În loc să îi pedepsim pentru greșeli, LoBue sugerează că ar trebui să îi felicităm atunci când aceștia își recunosc greșelile, creând astfel un mediu care îi încurajează să fie sinceri și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Această abordare poate fi cheia pentru a-i ajuta pe copii să învețe și să crească în adulți competenți.

Citește și De ce ajungem să țipăm la copil? Un psiholog relatează povestea unei mame în care ne regăsim cu toții

Greșelile sunt o resursă valoroasă pentru învățare


În plus, părinții pot încuraja copiii să-și asume provocările și să rezolve greșelile ca pe niște evenimente normale.

Prin limitarea capacitații copiilor de a greși, le negăm și capacitatea de a dezvolta flexibilitatea necesară pentru a învăța din acele greșeli și de a ști cum să se redreseze.

Greșelile se dovedesc a fi o unealtă puternică de învățare atunci când sunt recunoscute și copiii primesc feedback adecvat, afirmă profesorul.

Pentru a încuraja dialogul despre greșelile lor, părinții pot oferi un exemplu personal, povestind despre o eroare semnificativă din propria lor viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel