La 5 ani a câștigat premiul ”Cititorul anului”: Copilul a împrumutat 125 de volume într-un an

Data publicării:
Fotografie de la Maël BALLAND/ Pexels
Fotografie de la Maël BALLAND/ Pexels

La 5 ani a împrumutat o sută douăzeci și cinci de cărți într-un an, în medie, peste zece cărți pe lună, mai mult de două pe săptămână.



Devoratorul cărți se numește Mattia Medhdihoxha și locuiește cu familia sa în Montemurlo, un mic municipiu din provincia Prato, Italia. Micul Mattia a câștigat premiul „Cititorul anului” oferit de biblioteca Bartolomeo, din provincia italiană.

La doar 5 ani, Mattia a fost premiat de către autoritățile italiene locale ca fiind cel mai fidel client al bibliotecii orașului în care copilul locuia. Copilul a împrumutat de la bibliotecă, în decursul unui singur an, nici mai mult, nici mai puțin de 125 de cărți.

Alături de Mattia, au primit premii mai mulți copii și adolescenți, care s-au remarcat prin cititori pasionați. Locul doi i-a revenit unui copil de 13 ani, Penelope Bruno, care în douăsprezece luni a apelat la bibliotecă de 95 de ori, în timp ce pe treapta cea mai de jos a podiumului s-a clasat Duccio Vannoni, în vârstă de 14 ani, cu 78 de cărți citite în cursul anului.

”Cititul este fundamental pentru copiii noștri, crește vocabularul și abilitățile lingvistice, le permite să-și dezvolte concentrarea și atenția. Prin lectură se construiesc relații, se dobândesc reguli sociale și valori morale, iar stima de sine crește. Cine citește nu face război. În acest moment dificil la nivel internațional cu imaginile teribile care ne vin din Țara Sfântă, lectura ne invită la reflecție, dialog și empatie pentru a construi un nou timp de pace”, a declarat primarul orașului Montemurlo, Giuseppe Forastiero, care de altfel a și înmânat premiile micilor cititori.

Importanța cărților și a lecturii în educația copiilor

Cititul, împărtășirea poveștilor, discuțiile despre animațiile din cărți, cântatul și, în general, familiarizarea cu universul cărților ajută dezvoltarea timpurie a copilului în numeroase moduri.

Cititul îl familiarizează pe copil cu sunetele și cuvintele, promovează dezvoltarea creierului și imaginația, îl învață despre lumea din jurul său, îi dezvoltă vocabularul și, în cele din urmă, cultivă dragostea pentru literatură și îl încurajează să fie curios și să continue să citească mai târziu în copilărie.

Descoperă care este importanța includerii cărților în educația timpurie, cum poți promova cititul și ce cărți îi poți citi copilului tău, încă din primele luni de viață.

În funcție de vârsta la care se află, un copil trebuie să citească sau să i se citească cel puțin 15 – 20 de minute pe zi.

La o vârstă timpurie, cărțile reprezintă și o metodă de amuzament în familie și este perioada în care îi poți insufla celui mic dragostea pentru cărți.

2. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6157226_25303700.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Încercați să priviți imaginile dintr-o carte și să discutați despre ceea ce vedeți, cântați și explorați diferite texturi ale paginilor. Astfel de activități vă oferă timp prețios împreună, creează legături puternice și ajută la construirea relației dintre voi.

Mai mult, înainte cel mic să învețe să citească și să scrie, timpul petrecut în compania cărților îl ajută să dezvolte elemente de bază, precum capacitatea de a vorbi, de a asculta, înțelege, urmări și desena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





pixel