„Mamă, te urăsc”: Ce se ascunde de fapt în spatele acestor cuvinte

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Mai devreme sau mai târziu, se întâmplă fiecărui părinte. Acea frază enervantă și dureroasă care nu face decât să-ți facă lumea să se prăbușească în jurul tău și te rănească: „Te urăsc!”. Este răspunsul amar la unele interdicții sau apel de atenție.



Înainte de a suferi însă inutil, merită să te întrebi: poate un copil să-și urască cu adevărat părinții? Doar pentru a vă liniști, vă spunem imediat că nu este chiar așa. Odată ce a crescut, copilul tău vrea să-și impună voința. Copilul, așadar, își arată furia față de unele decizii ale tale prin acest „te urăsc”, „nu te iubesc” sau „ești cel mai rea”.

Chiar dacă copiii explodează adesea în aceste crize mânioasă de „te urăsc”, în realitate ei nu vor să exprime adevăratul sens al acestei expresii nefericite.  Cu toate acestea, au obiceiul de a-l folosi atunci când se simt frustrați sau iritați, sau adăpostesc multă furie reprimată.

Din acest motiv,  dacă vrei să eviți ca această frază să fie repetată în semn de enervare sau suparare, va trebui să evaluezi cauzele  care îl determină pe copilul tău să folosească o expresie de această amploare. Numai așa vei putea să te comporți în mod corespunzător pentru a eradica aceste cuvinte din vocabularul său.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8489618_55477200.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Când copiii au sub șapte ani, folosesc aceste cuvinte doar pentru că le-au învățat și pentru că le asociază cu frustrarea,  nu pentru că le simt  și le conștientizează. Este pur și simplu o reacție întâmplătoare.

Totuși, atunci când avem de-a face cu copii care au peste opt ani sau cu adolescenți, expresia „te urăsc” capătă o anumită intenționalitate. Este o expresie a refuzului lor în fața a ceva care i-a deranjat de mult, dar pe care, acum că sunt în faza răzvrătirii, le este foarte ușor să o spună cu voce tare.

Din acest motiv, vârsta copilului la momentul în care rostește aceste cuvinte este fundamentală. De fapt, dacă este un copil care are peste 8 ani, va trebui să încerci să afli ce se întâmplă cu el. Folosiți o conversație empatică și calmă, astfel încât să vă înțelegeți și să găsiți astfel o soluție la divergențele voastre.

Ce să faci și cum să reacționezi când te confrunți cu o astfel de situație?

În primul rând nu răspunde agresiv, pentru a evita să fii târât într-o discuție inutilă  cu copilul tău. În aceste cazuri, comparația nu te va duce nicăieri.

Analizează ce s-a întâmplat pentru a identifica sentimentele copilului tău,  pentru a-l ajuta să le recunoască și să le exprime în mod corespunzător. Pentru a face acest lucru, puteți observa dacă, în momentul în care a spus „te urăsc”, plângea, arunca vreun obiect sau se rostogolea pe pământ.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8489622_22253600.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

După ce a revenit calmul și ți-ai definit strategia, vorbește cu el într-un mod empatic. Încearcă să-l faci să înțeleagă ce a spus atât de ușor.

Arată-i greutatea propriilor cuvinte și exprimă-ți durerea. Astfel el va înțelege că nu face ceea ce trebuie și că, făcând asta, te-a rănit. Nu este vorba despre încurajarea vinovăției la copil, dar dacă te simți trist, exprimă acest sentiment fără a-ți pierde calmul.

Explicați diferența dintre furie și ură. Ar fi esențial pentru tine să-l ajuți să-și recunoască propriile sentimente, promovând inteligența emoțională a copilului tău.

A sosit momentul să înțelegi, să asculți, să accepți și să iei în considerare sentimentele copilului tău, respectându-i mereu emoțiile.

4. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8489628_00202600.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Explică-i cu calm deciziile tale și de ce faci ceea ce faci. A lua în derâdere ceea ce gândește, a critica felul său de a vedea lucrurile și nerespectarea deciziilor sunt acțiuni care, în general, nu duc decât la mai mult „te urăsc” și la alte manifestări de respingere din partea copilului.

În general, copiii care fac declarații de acest gen se confruntă cu părinți atât de autoritari și represivi încât nu acceptă nicio discuție după ordinele și impunerea lor. Drept urmare, copiii acumulează cele mai întunecate sentimente, care ies la lumină atunci când dobândesc abilități critice și de judecată.

Se poate presupune, așadar, că, în cazul copiilor mai mari care sunt pe deplin conștienți de cuvintele lor, resentimentele care motivează acest „te urăsc” nu se ivește peste noapte. Totuși, cel mai sănătos este ca ei să aibă ocazia să-l exprime, să poată fi atenționați de faptul că ceva nu este tocmai în regulă.

Din acest motiv, dacă ai primit un junghi de această severitate de la copilul tău, nu te învinovăți. Nu credeți că sunteți mame rele și, mai presus de toate, nu vă închideți în gânduri. Ascultă copilul, învață să recunoști ce simte și de ce se comportă astfel, fără a-l judeca prematur sau a continua să-i alimenteze furia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel