Aproape 7.000 de profesori necalificați, în școlile din România

Data publicării:
Aproape 7.000 de profesori necalificați, în școlile din România / FOTO: freepik.com@gpointstudio
Aproape 7.000 de profesori necalificați, în școlile din România / FOTO: freepik.com@gpointstudio

În prezent, în România, sunt aproape 7.000 de profesori necalificați în sistemul de învățământ, adică nu au studii de specialitate,



Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a spus că în sistemul de educație sunt în prezent aproape 7000 de profesori necalificați, adică nu au studiile corespunzătoare. În septembrie anul trecut, Ligia Deca spunea că sunt “peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau“. Vicepreședintele FSLI a spus, miercuri, 22 mai, în emisiunea InfoEdu de la TVR Info că tot mai puțini tineri aleg să predea în sistemul de învățământ, iar “în primii 5 ani peste 50% din ei au părăsit sistemul de educație”.

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, spune că e nevoie “de tineri performanți în sistem care trebuie atrași și prin aceste facilități salariale și nu doar salariale, către sistemul de educație”.

Vicepreședintele FSLI a mai precizat și că la discuțiile cu Ministerul Educației sindicatele au propus facilități pentru tinerii profesori “atât în contractul colectiv de muncă, inclusiv în lege și nu s-au acceptat toate propunerile noastre“.

„E clar că nicio schimbare în bine nu se întâmplă peste noapte și v-aș aduce în discuție faptul că avem 4.700 de profesori doar cu liceul, aproximativ 7.000 de necalificați în sistem, adică cu studii necorespunzătoare. Prin urmare, salarizarea, o salarizare foarte bună nu face altceva decât să atragă și tinerii performanți în sistemul educației, tineri care în ultimii ani au venit foarte puțin, iar atunci când au venit în primii 5 ani peste 50% din ei au părăsit sistemul de educație. E clar că lucrurile nu se pot vedea peste noapte. E mai bine față de ce s-a întâmplat sau ce era acum un an. E clar, nu încape discuție, dar știți că întotdeauna este loc de mai bine și întotdeauna este un loc de încurajare a performanței. Și tinerii performanți trebuie atrași și prin aceste facilități salariale și nu doar salariale, către sistemul de educație. Noi am propus astfel de lucruri atât în contractul colectiv de muncă, inclusiv în lege și nu s-au acceptat toate propunerile noastre. Dacă acum o perioadă destul de lungă de timp în urmă aveam inclusiv salariul de merit care se acorda pe un an de zile la nivelul unității de învățământ, chiar și acest lucru a dispărut”, a spus George Purcaru, potrivit sursei citate.

Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii și învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă.

Conform Ministerului Educației aceștia pot fi în următoarele situații:

Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului.

Studenți, în curs de calificare.

Cu studii medii.

De exemplu, tinerii care termină un liceu pedagogic și au diplomă de BAC, se pot înscrie imediat pentru un post la concursul de titularizare doar la specializarea educator – puericultor sau educator-învățător. Apoi, ei pot preda și în același timp continua formare și studii superioare de specializare. Majoritatea aleg să facă acest lucru pentru că și salariul crește pe măsură ce au o specializare și vechime, potrivit Edupedu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel