Cât ar trebui să fie salariul profesorului debutant. Acum e cu 700 de lei mai mic

Data publicării:
Cât ar trebui să fie salariul profesorului debutant. Acum e cu 700 de lei mai mic / FOTO: freepik.com@ Drazen Zigic
Cât ar trebui să fie salariul profesorului debutant. Acum e cu 700 de lei mai mic / FOTO: freepik.com@ Drazen Zigic

De la 1 iunie 2024, salariul unui profesor debutant este de 3.700 de lei net (6.448 lei brut), conform grilelor de salarizare pentru personalul din învățământul preuniversitar. 



În 2025, salariul profesorului debutant ar trebui să fie egal cu salariul mediu brut pe economie din legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024, conform promisiunilor politicienilor din ultimii trei ani, inclusiv președinți de partide, șefi ai Guvernului, miniștri ai Educației și alți oficiali.

Prima plată a acestei sume ar trebui să fie efectuată pe 14 iulie 2024. Între 1 ianuarie și 31 mai 2024, salariul unui profesor debutant a fost de aproximativ 3.300 de lei net (6.080 lei brut). Aceste creșteri s-au datorat grevei generale a personalului din învățământ din mai-iunie 2023, și nu vreunei politici publice a autorităților din București.

Grilele cu salariile de bază ale profesorilor de la 1 iulie 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, au fost publicate de Ministerul Educației și pot fi consultate aici.

După grevă, promisiunea făcută sindicatelor profesorilor, conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul unui profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, care va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ, potrivit Edupedu.ro.

Ordonanța prevedea: „Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari”.

Legea specifica: „Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.

Cât ar trebui să fie salariul profesorului debutant în 2025

Mergând pe mecanismul impus prin OUG 57/2023, salariul profesorului debutant în anul 2024 ar fi trebuit să crească anual până la nivelul „salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul anterior pentru profesori debutanți/asistenți universitari”, adică 2024.

Acesta este prevăzut de legea BASS: Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Astfel, salariul acesta brut ar trebui să fie cel al profesorului debutant, iar netul ar veni 4.426 de lei, cu 726 de lei peste nivelul de 3.700 de lei din prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





pixel