De ce este bine atât pentru fete, cât și pentru băieți să se joace cu păpușile? Psihologi: „Beneficiile aduse de aceste jucării sunt remarcabile!”

Data actualizării: | Data publicării:
De ce este bine atât pentru fete, cât și pentru băieți să se joace cu păpușile? Psihologi: „Beneficiile aduse de aceste jucării sunt remarcabile!” FOTO: freepik.com
De ce este bine atât pentru fete, cât și pentru băieți să se joace cu păpușile? Psihologi: „Beneficiile aduse de aceste jucării sunt remarcabile!” FOTO: freepik.com

De multe ori, există o percepție greșită că joaca cu păpușile este destinată fetelor, în timp ce băieții trebuie să fie atrași mai mult de mașini sau mingi. Cu toate acestea, această concepție este doar un stereotip creat de noi, adulții, atrag atenția psihologii: „Atunci când copiii se joacă, ei sunt liberi să aleagă cum și cu ce să se joace!”



Jucăriile sunt simple instrumente de joacă, iar copiii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și alege jucăriile fără a fi etichetate ca „jucării pentru băieți” sau „jucării pentru fete”. Păpușile sunt doar una dintre numeroasele jucării care pot fi benefice atât pentru fete, cât și pentru băieți. Fiecare copil are propriile preferințe în ceea ce privește jocul și alegerile de jucării și poate avea chiar o perioadă în care preferă să se joace cu o anumită jucărie mai mult decât cu alta, indiferent de sex.

Citește și Diferențele în educație de atunci și acum: Avantajele și dezavantajele parentingului de „înainte” comparativ cu cel de astăzi

De ce păpușile sunt o jucărie bună pentru băieți și fete

Păpușile sunt considerate o jucărie excelentă atât pentru fete, cât și pentru băieți, iar astăzi ne concentrăm în special asupra acestui tip de jucărie. Acestea vin într-o mare varietate de modele și sunt însoțite de accesorii diverse, precum cărucioare, hamace, scaune înalte, seturi de masă, seturi medicale pentru a le îngriji în caz de boală, haine pentru a le îmbrăca și multe altele.

Beneficiile aduse de aceste jucării adorabile sunt remarcabile și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea copiilor, indiferent de sexul lor, spun psihologii. Ele promovează dezvoltarea unor abilități și competențe care sunt cu adevărat importante pentru creșterea lor sănătoasă și armonioasă.

2. -imagine fara descriere- (de-ce-este-bine-atat-pentru-fete--cat-si-pentru-baieti-sa-se-joace-cu-papusile-psihologi-beneficiile-aduse-de-aceste-jucarii-sunt-remarcabile-2_82064900.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com 

Ajută la dezvoltarea empatiei

Jocul cu păpușile îi ajută pe copii să dezvolte empatie, deoarece îi pune în locul celuilalt. Prin interacțiunea cu păpușile, ei învață să își imagineze și să înțeleagă perspectivele și emoțiile altora. Aceasta dezvoltă abilități de înțelegere și de punere în valoare a nevoilor și sentimentelor celorlalți.

Contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și a afectivității

Jucăriile precum păpușile invită copiii să îmbrățișeze, să sărute, să comunice, să ofere îngrijire și să îmbrățișeze. Prin intermediul lor, copiii învață să interacționeze cu ceilalți într-un mod afectuos și empatic. Ei pot simula relații și interacțiuni sociale, dezvoltând astfel abilități de comunicare, de gestionare a emoțiilor și de creștere a preocupării față de ceilalți.

Elimină stereotipurile

Păpușile sunt adesea asociate cu jocurile pentru fete, iar mașinile sau mingile sunt considerate jucării pentru băieți. Aceste stereotipuri au fost create de adulți, industrie și publicitate. Însă copiii se joacă pur și simplu cu ceea ce îi atrage în fiecare moment, fără a fi influențați de prejudecățile de gen. Jocul cu păpuși le permite copiilor să-și exploreze interesele și preferințele fără limite impuse de stereotipuri sociale.

Promovează egalitatea

Faptul că atât fetele, cât și băieții se joacă cu păpuși încă de la o vârstă fragedă promovează ideea că preocuparea și responsabilitatea față de ceilalți nu sunt doar caracteristici ale unui anumit gen. Copiii învață că participarea în îngrijirea unei ființe sau a unui obiect este normală și că fiecare persoană are un rol important în această responsabilitate. Astfel, jocul cu păpuși încurajează conceptul de egalitate și coresponsabilitate.

Favorizează jocul simbolic

Jocul „de-a mama și de-a tata” este un exemplu tipic de joc simbolic în copilărie. Copiii imită ceea ce văd în jurul lor, iar jocul cu păpuși le permite să reproducă situații din viața reală și să-și dezvolte abilități practice. Ei pot învăța despre rolurile și responsabilitățile în îngrijirea unui copil, alimentația, vizita la medic sau alte activități de zi cu zi. Acest tip de joc stimulează imaginația și creativitatea copiilor.

Stimulează sociabilitatea

Jocul cu păpuși poate fi jucat individual, dar devine și mai interesant atunci când copiii se joacă împreună. Chiar dacă jocul nu este real, el permite copiilor să exerseze abilitățile sociale reale în interacțiunea cu un alt copil. Ei învață să recunoască și să răspundă la diferite reacții emoționale și să interacționeze într-un mod respectuos și cooperant.

Îmbunătățește abilitățile lingvistice

Prin jocul cu păpuși, copiii își exersează abilitățile lingvistice. Fie că se joacă singuri și vorbesc cu păpușile sau interacționează cu alți copii, ei își dezvoltă capacitatea de a pune întrebări, de a răspunde și de a-și exprima ideile și emoțiile. Acest joc îi ajută să-și extindă vocabularul și să învețe să folosească cuvinte și expresii adecvate în diferite contexte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Joaca si DIY
Tagurile articolului: baieti fete joaca jucarie papusi parinti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel