Efectul Forer: De ce dacă ești Leu te vezi reflectat în descrierea unui Leu, chiar dacă nu crezi în horoscop?

Data publicării:
Efectul Forer: De ce dacă ești Leu te vezi reflectat în descrierea unui Leu, chiar dacă nu crezi în horoscop / FOTO: freepik.com @QuadGraphics
Efectul Forer: De ce dacă ești Leu te vezi reflectat în descrierea unui Leu, chiar dacă nu crezi în horoscop / FOTO: freepik.com @QuadGraphics

Ai fost vreodată surprins să citești descrierea zodiei tale și să simți că ți se potrivește perfect, chiar dacă nu crezi în astrologie? Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de efectul Forer, o tendință psihologică fascinantă care explică de ce oamenii găsesc informații generale care s-ar putea aplica oricui, relevante și personalizate.



Un experiment curios care a dat naștere efectului Forer

În 1948, psihologul american Bertram R. Forer (1914-2000) a orchestrat un experiment care aruncă lumină asupra unui fenomen psihologic fascinant, numit ulterior efectul Forer. Acest experiment a reușit să ofere o explicație pentru modul în care disciplinele de divinație, cum ar fi astrologia și tarotul, exercită o atracție puternică asupra noastră, chiar și atunci când suntem sceptici.

Forer și-a bazat experimentul pe ideea de a testa reacțiile elevilor săi la ceea ce părea a fi analize de personalitate personalizate. După ce le-a administrat un test de personalitate, el le-a oferit fiecărui elev ceea ce părea a fi o fișă detaliată cu rezultatele analizei lor. Cu toate acestea, ceea ce nu au știut elevii este că descrierea era, de fapt, destul de generică și aplicabilă pentru oricine.

Descrierile erau bazate pe variatele trăsături ale diferitelor semne zodiacale și cuprindeau aspecte care puteau fi considerate relevante pentru orice individ. Cu toate acestea, elevii, considerând că descrierile erau personalizate, au evaluat în mod constant gradul de identificare cu ele cu o medie de 4,6 pe o scară de la 1 la 5.

Când Forer le-a dezvăluit studenților că toți au primit aceeași fișă de rezultate, surpriza a fost imensă. Acest experiment a fost repetat de mai multe ori, iar rezultatele au fost constant similare, demonstrând astfel că efectul Forer este un fenomen puternic și replicabil în psihologie.

Efectul Forer sau de ce horoscopul nostru are întotdeauna dreptate

Imaginați-vă pentru o clipă că sunteți Pești. Conform horoscoapelor, ești plin de compasiune, intuitiv și visător. Poate te identifici cu aceste trăsături, nu? Dar stai puțin, nu-i așa că mulți oameni s-ar descrie?

Astfel, acest efect ne arată că vagul (faptul de a nu preciza și de a nu intra în detalii) și amploarea acestor descrieri sunt cheia pentru ca oricine să se simtă identificat.

Efectul Forer determină că „o descriere pozitivă foarte generică este de obicei acceptată ca a lor de către un număr mare de oameni, care vor crede că respectiva descriere a fost pregătită special pentru fiecare dintre ei”, potrivit unui studiu publicat în Humanist Magazine.

Ar trebui să știm că horoscoapele și cărțile de tarot folosesc adesea termeni generali suficient de largi pentru a se aplica unei game largi de oameni. Cuvinte precum „sensibil”, „ambițios” sau „bun” sunt atât de versatile încât oricine poate găsi probabil o legătură cu ele.

De exemplu, luați în considerare această propoziție: „Peștii sunt oameni emoționali și empatici”. Acest lucru s-ar putea aplica unui număr mare de oameni, indiferent de zodia lor.

Cheia se află în interpretarea subiectivă a fiecăruia. Dacă ai avut momente în care te-ai simțit emoțional sau empatic, este ușor să vezi cum ar putea rezona această afirmație cu tine, chiar dacă nu crezi în astrologie.

Căutăm să ne confirmăm propriile convingeri

În plus, efectul Forer este întărit de tendința umană de a căuta confirmarea propriilor convingeri și caracteristici (numită părtinire de confirmare). Așadar, dacă cineva îți spune că ai o anumită calitate, este firesc să cauți exemple care să susțină această afirmație în propria ta viață, ignorând pe cele care nu se potrivesc atât de bine.

Și asta are sensul ei psihologic, și chiar adaptativ, pentru că toți căutăm coerența internă, care este mult mai ușor de purtat și mai „confortabil” decât incoerența (ceea ce ne face mai incomozi și presupune o cheltuială mai mare de energie la nivel mental).

Prin urmare, dacă, de exemplu, citiți în horoscop că Peștii sunt creativi și artistici, este probabil să vă concentrați asupra momentelor voastre de creativitate și să treceți cu vederea pe cele în care vă simțiți mai puțin inspirați. Această părtinire de confirmare întărește sentimentul că horoscopul este corect și relevant pentru tine.

Negăm sau dăm deoparte

Dar ce se întâmplă cu negativul, cu ceea ce nu vrem să recunoaștem...? Dacă citiți ceva în horoscop care nu vă place, este ușor să îl respingeți ca fiind ceva care nu se aplică pentru dvs., deoarece căutați să vă confirmați propria viziune pozitivă despre dvs. (ceva care ne ajută să menținem coerența și o imagine de sine pozitivă).

De exemplu, dacă se spune că Peștii sunt indeciși, este posibil să vă concentrați asupra momentelor de luare a deciziilor de succes și să renunțați la acelea în care ați șovăit.

Pe scurt, efectul Forer sau Barnum ne arată că percepția cu privire la acuratețea horoscopului și a cărților de tarot nu se bazează pe realitatea obiectivă, ci pe interpretarea subiectivă și predispoziția de a căuta confirmarea propriilor convingeri și caracteristici.

Percepem horoscoapele ca fiind exacte, deoarece căutăm confirmarea propriilor noastre convingeri.

Căutarea sensului și a coerenței ne face să credem greșit

Căutarea sensului și a coerenței ne face să credem greșit. Așadar, data viitoare când vă citiți horoscopul și sunteți surprins de cât de precis pare să fie, amintiți-vă de efectul Forer și de modul în care mintea umană este conectată pentru a găsi sens și relevanță oriunde arată.

Pe scurt, chiar dacă nu crezi în horoscoape, este absolut normal să te vezi reflectat în descrierea zodiei tale. Efectul Forer ne amintește că suntem predispuși să găsim sens și relevanță în informațiile generalizate, mai ales când vine vorba de propria noastră identitate și personalitate.

Iar lucrul curios despre toate acestea este că efectul Forer acționează indiferent dacă credem sau nu în horoscoape. În mod logic, dacă avem mai multe șanse să credem în astfel de lucruri, ne va fi mai ușor să experimentăm un astfel de efect. Dar se întâmplă la fel (pentru că are legătură cu psihologia noastră și cu prejudecățile explicate și nu atât cu sugestibilitatea noastră).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel