Mamă și femeie: Fii mamă fără a înceta să fii femeie

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Adrian Stancu/Pexels
Fotografie de la Adrian Stancu/Pexels

A fi mamă nu înseamnă renunțarea la vise, aspirații, creștere personală și profesională. Suntem și rămânem femei chiar și atunci când devenim mame.



Închideți ochii și imaginați-vă o mamă. Observă la ce ți se duce mintea: dacă nu este a mamei tale sau a propriei mame, cel mai probabil vei „vedea” imaginea unei femei înconjurată de copii, însărcinată sau angajată în legănarea sau alăptarea unui copil.

Oricui poate cere o definiție a „conceptului-mamă”, imaginea care ne va fi returnată va semăna mai mult sau mai puțin cu imaginile tocmai descrise.

Cultura noastră este încă marcată de stereotipul îngerului feminin al vetrei

Când Maria Montessori a intrat singură în clasa de Anatomie, și după ce s-au terminat lecțiile academice, pentru că o femeie nu ar fi putut observa un corp uman gol în prezența colegilor ei de sex masculin, era 1894. La acea vreme, o femeie „medic” era aproape de neconceput, dar astăzi femeile medic sunt o realitate!

Se spune cu o frecvență alarmantă că această societate „modernă și modernizată” se așteaptă ca femeile să-și crească copiii de parcă nu ar munci și să muncească de parcă nu ar avea copii. Acest concept este din păcate veridic: un obstacol în viața femeilor de astăzi este tocmai acela al reconcilierii mamei și femeii, nevoia sufletească și părintească de identitatea feminină.

Între timp, instituțiile și familiile uită de prea multe ori că mamele au nevoie de un sat pentru a-și crește copiii,  dacă este să ne luăm după un vechi proverb african și această vorbă este pe cât de recurentă, pe atât de adevărată: ”Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil”.

Puțină bunăstare, familii din ce în ce mai singuratice, unicelulare pentru că sunt departe de familiile lor de origine, uneori părinți singuri, după despărțiri sau divorțuri: acesta este tabloul unei parentalități contemporane expuse și vulnerabile care ar avea nevoie de sprijin. 

Trăim într-o societate care există ca urmare a parentingului, de fapt este incontestabil că nici măcar nu ar mai exista o țară, înțeleasă ca popor și stat, dacă nu ar exista natalitatea; în ciuda acestui fapt, investițiile economice și politice pentru familii sunt limitate.

Aceasta presupune că părinților li se adaugă multe responsabilități: garantarea unei nașteri sănătoase pentru copil; să-i garanteze stabilitate economică și emoțională; să garanteze copilului o creștere sănătoasă și oportunități de socializare; să-și sporească autonomia fără a neglija pregătirea fizică și culturală; să tragă chiar și cu dublu efort pentru a asigura viitorul economic al familiei. 

Mamă și femeie: nicio mamă nu încetează să fie femeie

Indiferent dacă mama și tata lucrează sau nu, copiii trebuie să meargă la școală, este de dorit să facă sport, să meargă la locul de joacă, să se vadă cu prietenii etc. O mare parte din toate aceste activități sunt asistate de mamă, cu cât copilul este mai mic, cu atât mama rămâne mai implicată fizic.

Riscul este ca femeia să rămână prinsă în rolul de mamă, pierzându-se pe sine și pe propriul drum. Este adevărat că știm să fim mame multitasking, dar această etichetă modernă nu trebuie să devină un alt stereotip și o povară: „ Sunt mamă, dar ce pot face pentru mine ca femeie?”, de câte ori te-ai întrebat?

5 atitudini mentale pentru a rămâne femeie în timp ce ești mamă

Recunoașteți: copilul dvs. este deja un scop împlinit. Ați făcut deja o treabă bună și acum puteți împărtăși continuarea acesteia cu alte figuri de referință (tatici, bunici, mătuși, profesori etc.). Când se naște un copil, femeile sunt împinse social în întruparea (imposibilă) a super-mamei. În realitate niciun părinte nu poate face totul singur, este nevoie de ajutor material, practic și eficient.

Învață să delegi. Doar cerând ajutor și având încredere în ceilalți, respectând totodată faptul că mama este cea care decide ce este potrivit pentru copilul ei, o femeie își poate recupera propriul spațiu.

Ai încredere în tine! Scoate-ți potențialul nu numai ca mamă, ci și ca persoană. Strălucește ca femeie, chiar dacă ești mamă, este posibil! Totuși, depinde de tine să lași lumina ta să strălucească.

Alege să trăiești un vis care este doar al tău. În spațiul sufletului în care ești singură, departe de rolul tău de mamă, rezidă și resursele care pot fi cheltuite pentru ca al tău copil să aibă o viață mai liniștită și mai bună. O femeie desăvârșită este o mamă mai disponibilă față de copiii și familia ei.

Nu uita niciodată că cel mic se naște din dragoste și cuplul trebuie îngrijit. Așadar, creează spații ca iubit, prieten, confident și complice în care a fi mamă este o valoare comună, dar care nu implică sau împiedică niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden
Tagurile articolului: copii femeie mama





pixel