Carlos González, pediatru spaniol celebru pentru promovarea creșterii respectuoase, a reacționat cu umor și claritate la criticile care îi acuză pe părinți că ar crea “dependență emoțională” în rândul copiilor mici.
Într-un videoclip viral pe TikTok, González a evidențiat absurdul ideii conform căreia dependența copiilor de doar câțiva ani ar fi problematică: “Să spui că un copil de 2 ani e prea dependent este ridicol, copiii de 2 ani nu închiriază apartament, nu își fac cumpărăturile și nici nu au un job.”
Citește și Semne că părinții tăi te-au crescut corect dacă nu te enervezi din cauza acestor lucruri
În aceleași declarații, pediatrul subliniază că dependența copiilor față de părinți este atât naturală, cât și esențială în primele etape ale vieții. El compară dezvoltarea umană cu cea a primatelor:
„La 7 ani, cimpanzeii sunt deja căsătoriți; noi suntem singurii care depindem intens și peste o perioadă lungă de timp de părinți.” Un copil de 3 sau chiar de 13 ani, lăsat fără sprijin, nu ar putea supraviețui singur.
Mesajul lui Carlos González vine drept alinare pentru multe familii care se confruntă cu presiuni sociale legate de stilul lor de a crește copiii: “Mai multe voci contestă preocuparea excesivă pentru atașament, acuzând părinții de supraprotecție. În realitate, atingerea, apropierea și răspunsul la nevoile emoționale sunt fundamentale, nu regresive.”
Citește și Trenduri în parenting care obosesc părinții
Această perspectivă a lui Carlos González asupra conceptului de autoritate parentală intră în conflict direct cu modelul de autoritate superficială, în care adultul dă ordine, apoi se așază să se uite la televizor, să se joace pe consolă sau să citească o carte, așteptând ca copilul să asculte „ca prin magie”.
Când acest lucru nu se întâmplă, avem tendința să credem că „ceva nu e în regulă cu copilul” și căutăm explicații externe, în loc să ne întrebăm dacă am fost cu adevărat prezenți ca părinți, avertizează Carlos González.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.