Nici să nu vă gândiți să spuneți aceste cinci fraze unui copil cu abilități înalte dacă doriți să îi păstrați stima de sine

Data publicării:
Nici să nu vă gândiți să spuneți aceste cinci fraze unui copil cu abilități înalte dacă doriți să îi păstrați stima de sine / FOTO: freepik.com
Nici să nu vă gândiți să spuneți aceste cinci fraze unui copil cu abilități înalte dacă doriți să îi păstrați stima de sine / FOTO: freepik.com

Atunci când vorbim despre copiii foarte capabili, ne referim la acei copii care prezintă abilități excepționale în unul sau mai multe domenii de cunoaștere sau creativitate.Mai exact, capacitățile înalte sunt definite ca "aptitudini excepționale" și cuprind trei tipuri de concepte: precocitatea intelectuală, înzestrarea și talentul.

Cu toate acestea, deși talentul acestor copii poate părea un dar minunat, realitatea este că ei se confruntă și cu propriile dificultăți.

În special, stima lor de sine poate fi afectată de comentarii și fraze care, deși nu sunt rău intenționate, pot lăsa o urmă negativă.

Vă prezentăm aici, prin exemple, cinci fraze pe care ar trebui să le evitați cu orice preț dacă doriți să păstrați stima de sine a unui copil foarte capabil și fraze alternative, mai respectuoase, pe care le puteți folosi în schimb.

1) "Ești atât de deștept, încât nu ai nevoie de ajutor".

Această frază poate părea un compliment, dar, în realitate, stabilește o așteptare nerealistă și pune o presiune inutilă asupra copilului. Chiar și copiii foarte capabili au nevoie de sprijin și îndrumare personalizate pentru a depăși provocările.

Citește „Nici supradotați, nici genii: de ce sunt numiți oameni cu abilități înalte”

2) "Ar trebui să știi deja asta".

Această frază poate fi devastatoare pentru stima de sine a unui copil foarte capabil. Presupune că, datorită inteligenței lor, ar trebui să aibă cunoștințe despre toate, ceea ce nu este nici corect, nici realist.

3) "Nu vă mai lăudați".

Copiii cu abilități înalte se pot simți entuziasmați să își împărtășească cunoștințele și realizările. A le spune să nu se mai laude îi poate face să se simtă vinovați de talentele lor și pot ajunge să își reprime dorința de a le împărtăși.

4) "Nu fi atât de sensibil".

Copiii foarte capabili au adesea o sensibilitate emoțională și o percepție profundă a lumii din jurul lor. A le spune să nu fie atât de sensibili le invalidează sentimentele și îi face să simtă că modul lor de a experimenta lumea este incorect.

5) "Nu mai visa cu ochii deschiși".

Pe de altă parte, este util să știm că copiii foarte capabili au adesea o viață interioară bogată și își pot petrece timpul visând cu ochii deschiși. A le spune să nu mai viseze cu ochii deschiși îi poate face să se simtă rușinați de gândurile și fanteziile lor, care sunt o sursă importantă de creativitate și bunăstare emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage

DC Media Group Audience
pixel