Părinte cu sindromul Grinch: Cum să ajungi să iubești din nou Crăciunul de dragul copiilor tăi

Data publicării:

Sindromul Grinch îi afectează pe cei care, din diverse motive personale, ajung să urască Crăciunul, la fel ca protagonistul din romanul lui Seuss. Sunt multe remedii pe care le putem exploata.



Sindromul Grinch există și îi afectează pe cei care se așteaptă mai puțin: chiar și pe părinți. Nu tuturor le place Crăciunul, trebuie să ținem cont de asta. Și trebuie să ținem cont și de faptul că rușinea de Crăciun față de cei cărora nu le place această sărbătoare nu mai este tolerabilă. Cu toate acestea, dacă sunt copii implicați, entuziasmul lor ar putea fi atât de contagios încât să-i ajute pe părinții cu sindromul Grinch.

Este posibil să iubești din nou Crăciunul pentru copiii tăi. Poate ne simțim puțin detașați de această petrecere din cauza prea multului consumerism, din cauza obligației de a fi neapărat fericiți, din cauza nostalgiei pe care o simțim când ne amintim de oamenii care nu mai sunt lângă noi să sărbătorim. Dar pentru copiii noștri am putea găsi puterea de a scoate la iveală spiritul Crăciunului îngropat în noi.

Cum să depășim Sindromul Grinch (tot pentru binele copiilor noștri)

Acest sindrom își ia numele de la protagonistul cărții pentru copii a scriitorului american Dr Seuss. Grinchul urăște Crăciunul. În realitate, nu suportă oamenii și nu suportă cum se comportă în perioada Crăciunului. Acest lucru se datorează faptului că este o creatură morocănoasă, căreia îi place să fie singur.

Tocmai pentru că nu poate tolera petrecerile de sfârșit de an, la un moment dat decide să le strice pentru toată lumea. Povestea are însă un final fericit: datorită unei fetițe va descoperi adevăratul sens al Crăciunului, începând să-l iubească.

2. -imagine fara descriere- (pexels-sean-p-twomey-19420994_58538700.jpg)

Foto: Pexels/ Twomey Sean

Sindromul Grinch se inspiră din acest personaj și indică acele persoane care urăsc Crăciunul dintr-un motiv. Acest sentiment negativ poate fi trăit în multe situații: ritmul frenetic al sărbătorilor de sfârșit de an, consumerismul care le caracterizează, singurătatea pe care o simți chiar și atunci când te afli printre alții (sau când nu ai pe nimeni lângă tine), membri ai familiei care nu sunt fericiți, tristețea pe care o poți simți când te gândești la oamenii care nu mai sunt cu tine, nostalgia resimțită când îți amintești vremurile trecute.

Simptomele sindromului Grinch

De unde știi dacă ai sindromul Grinch? Există multe simptome pe care le-am putea experimenta pe măsură ce sărbătorile de sfârșit de an se apropie sau chiar doar cu gândul la Crăciun și Anul Nou: tristeţe, frustrare, anxietate pentru tot ce este de făcut, melancolie, stare generală de rău, slabă toleranță față de cei din jurul nostru, intoleranță față de simbolurile Crăciunului, stres, insomnie, furie.

Cum să depășim Sindromul Grinch (tot pentru binele copiilor noștri)

Depășirea Sindromului Grinch nu este ușor. Cu siguranță atunci când devenim părinți poate apărea dorința de a face față acestei afecțiuni, de a le permite copiilor noștri să experimenteze doar magia Crăciunului și de a-i ajuta să creeze amintiri splendide cu bradul împodobit.

În primul rând trebuie să înțelegem că oricui i se poate întâmpla să simtă intoleranță față de o perioadă a anului în care trebuie neapărat să fim fericiți. Important este să fii conștient de asta și să te asiguri că accepți atmosfera și o folosești pentru a te simți mai bine.

3. -imagine fara descriere- (pexels-samuel-peter-14831642_87386500.jpg)

Foto: Pexels/ Twomey Sean

Ce putem face de fapt pentru a avea un final fericit ca Grinchul Dr. Seuss?

- caută o modalitate de a te relaxa și de a redescoperi conexiunea cu sinele nostru cel mai profund: meditație, mindfulness, yoga

- înțelegeți ce cauzează tot stresul resimțit în vacanța de sfârșit de an, pentru a elimina situațiile stresante

- încearcă să fii mai tolerant: vine Crăciunul și zboară repede, putem învăța să acceptăm ca alții să se bucure de toată frenezia perioadei

- a dedica mai mult timp ție și celor dragi poate fi util, pentru că până la urmă spiritul Crăciunului ne împinge să facem exact asta

- organizează totul cu calm, primind ajutor de la cineva pentru a evita frenezia momentului: să nu lăsăm pe ultimul moment

- odihna în perioada sărbătorilor poate fi o modalitate de a găsi un scop la sfârșitul anului

- a rămâne în contact cu natura, a face plimbări și a merge cât mai mult posibil, este întotdeauna o modalitate excelentă de a-ți lua rămas bun de la anxietate și stres

- crearea de tradiții care ne pot face să ne simțim în largul nostru poate ajuta: nu toată lumea trebuie să sărbătorească în același mod

- învață să spui nu, făcând doar cât putem fără a exagera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel