Primele semne de independență ale copiilor: „Mamă, pleacă de aici!”

Data publicării:
Fotografie de la JESSICA TICOZZELLI/ Pexels
Fotografie de la JESSICA TICOZZELLI/ Pexels

Când copilul tău spune lucruri precum „Du-te! sau „Lasă-mă în pace!”, dă primele semne de independență. Iată cum să faci față acestei faze.



Primele semne de independență ale copilului tău te șochează, te fac să zâmbești, te fac să te simți mândru sau te fac melancolic, după ce ai ținut acea făptură mică în tine timp de 9 luni, ai născut-o, acum realizează ce e un mic ”om mare”.

Apoi nopțile nedormite, grijile, călătoriile la medic pediatru, băile, scutecele, mâncarea pentru bebeluși și mângâierile. Și acum, drept recompensă, auzi: Nu am nevoie de tine”. Evident, acest lucru poate scoate la iveală emoții foarte divergente.

Creșterea și devenirea independentă fac parte din viața unui copil. Trebuie să te gândești că, oricât de dureros ar părea, îți va face și existența mai împlinită și completă.

Pregătește-te mental pentru sosirea primelor semne de independență ale copiilor tăi. Și, de asemenea, să accepți expresii și fraze care te-ar putea lăsa împietrit. De exemplu: Mamă, du-te! Ieși! Lasă-mă în pace! Nu veni aici! Stai aici! Nu mă urma! Accesul interzis!

 

Semne de independență la 2 ani

Între sfârșitul primului an de viață și începutul celui de-al doilea, copiii încep să dea semne de independență. De exemplu este vârsta la care copilul îți va lua lingura din mână pentru a se hrăni singur.

Deoarece încă nu știe cum să o facă bine, este logic că nu se poate hrăni independent și va avea adesea nevoie de ajutorul tău. Cu toate acestea, tocmai în dorința de a mânca singur vor apărea primele semne de independență.

2. -imagine fara descriere- (pexels-tatiana-syrikova-3933273_88375100.jpg)

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

El poate manifesta disconfort atunci când îl ajuți să țină o linguriță sau o furculiță: lasă-l să facă totul independent, chiar dacă se va murdări.

Semne de independență între 2 și 3 ani

Copiii, așa cum le place multor mame să spună, sunt bureți care preiau toate informațiile pe care le au la dispoziție.

Datorită acestei abilități, ei copiază și imită comportamentele adulților cu care intră cel mai adesea în contact și se comportă ca ei. Se simt interesați să facă lucrurile pe cont propriu, „ca adulții”. Și aleargă pentru a-și grăbi metamorfoza, având ca scop obținerea autonomiei.

Când era încă nou-născut, bebelușul tău plângea de fiecare dată când jucăria lui preferată cădea de lângă el. Știa că, cu acest comportament, mama lui sau oricine altcineva îi va satisface cererea de ajutor.

Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea abilităților psihomotorii, la această vârstă copilul dumneavoastră începe să înțeleagă că poate rezolva singur anumite probleme.

La 3 ani

Dacă fiul tău are 3 ani, deja se simte bărbat. Când îl duci în parc, nu va vrea să-l urmărești peste tot. S-ar putea să-ți ceară să-l aștepți undeva pentru a avea ocazia să caute prieteni cu care să se joace și să se distreze.

Va dori să alerge și să urce singur, de parcă ar fi un copil mult mai mare. Dar evident că nu va fi momentul să-l lași complet singur.

Chiar dacă ar trebui să-i oferi puțină libertate, nu trebuie să-l pierzi niciodată din vedere. Pentru că acest omuleț probabil va cădea și își va zgâria mâinile sau genunchiul și va începe să plângă de îndată ce pornește prima sa „aventură”.

2. -imagine fara descriere- (pexels-tatiana-syrikova-3933273_88375100.jpg)

Fotografie de la Allan Mas/ Pexels

Copilul își va lua mâna din a ta pentru a urca scările, a merge pe trotuar sau a alerga pe plajă. Aceste semne vor deveni mai accentuate atunci când oamenii vor începe să aplaude și să laude această independență neobișnuită și nouă.

Primele semne de independență ale copiilor tăi te vor face să înțelegi că încep să crească într-un mod nou, îndreptându-se către acea imagine de adult care se va făuri din dragostea și învățăturile tale.

Nu le lăsa niciodată să le lipsească sprijinul, încrederea și un mediu pozitiv, care vor fi fundamentale în pregătirea lor pentru viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel