Psiholog Nicoleta Burlacu, despre dezvoltarea limbajului la copii: „La 2 ani, copilul ar trebui să aibă între 50 și 300 de cuvinte în vocabular”

Data actualizării: | Data publicării:
Psiholog Nicoleta Burlacu, despre dezvoltarea limbajului la copii: „La 2 ani, copilul ar trebui să aibă între 50 și 300 de cuvinte în vocabular” / FOTO: Freepik.com@freepik
Psiholog Nicoleta Burlacu, despre dezvoltarea limbajului la copii: „La 2 ani, copilul ar trebui să aibă între 50 și 300 de cuvinte în vocabular” / FOTO: Freepik.com@freepik

La vârsta de 2 ani, limbajul copilului trece printr-o etapă importantă de dezvoltare. Chiar dacă fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său, există câteva repere generale care ne pot ajuta să observăm dacă totul decurge firesc.



Psihologul Nicoleta Burlacu ne explică faptul că limbajul are două componente esențiale:

  • Limbajul receptiv – ceea ce înțelege copilul
  • Limbajul expresiv – ceea ce exprimă copilul prin cuvinte

Citește și Răzvan Vasile, despre cum să devii un părinte conștient: „Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult. Când țipă, când întrerupe, lovește, nu o face din răutate”

Psiholog Nicoleta Burlacu: „La 2 ani, copilul ar trebui să aibă între 50 și 300 de cuvinte în vocabular” 

SURSA FOTO: Freepik.com@lookstudio

„Copilul de doi ani din punct de vedere al limbajului ar trebui să aibă câteva achiziții. Am să vă spun câteva achiziții importante pe care copilul ar trebui să le aibă. Sunt două aspecte: limbajul receptiv și limbajul expresiv.

Limbajul receptiv este ce înțelege copilul atunci când eu îi spun să îmi arate mingea sau ursulețul, obiectele familiare din viața lui, ar trebui să dea dovadă că le cunoaște și că le arată.

Când îi cer să îmi arate părțile corpului, nasul, burta, mâna, piciorul, ar trebui să-mi facă, iarăși, dovada că le cunoaște.

Ar trebui să facă dovada faptului că el cunoașe acțiunile de bază: mergem la băiță, mergem să mâncăm, mergem afară, cu mașina etc și să înțeleagă instrucții simple: adu-mi mingea, să facă dovada că-mi aduce mingea. 

Din punct de vedere al limbajului expresiv, copilul, la această vârstă, ar trebui să aibă între 50 și 300 se cuvinte.

SURSA FOTO: Freepik.com@Bristekjegor

Bineînțeles, copiii se dezvoltă diferit, nu este neapărat ca toți copiii să aibă 300 de cuvinte la vârsta de doi ani, dar arfi indicat să aibă, cel puțin, 50 de cuvinte în limbajul activ, să formeze propoziții de două cuvinte: Mama, vino, tata pleacă, mergem afară etc. 

Să reușească să răspundă atunci când îl întreb ce este dintr-o cărticică cu animale și el să spună pisica, câinele, vaca sau să emite sunetele acelor animale. În altă ordine de idei, claritatea și pronunția la această vârstă nu este chiar cea mai bună, copiii stâlcesc destul de mult cuvintele.

Persoanele din familie și apropiații ar trebui să-l înțeleagă pe copil în procent de 50%.

Atunci când face cereri sau își exprimă emoțiile, vocea lui ar trebui să fie diferită. Și tot la această vârstă începe să fredoneze fragmente scurte din melodiile lui preferate.

Copiii se dezvoltă diferit și nu putem să le cerem să fie toți la fel, sunt unici în dezvoltare, dar ceea ce contează cel mai mult este să fim consecvenți și să fim acolo în jocul lor pentru a le dezvolta limbajul, atât receptiv, cât și expresic”, explică psiholog Nicoleta Burlacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel