Răzvan Vasile, despre cum să devii un părinte conștient: „Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult. Când țipă, când întrerupe, lovește, nu o face din răutate”

Data actualizării: | Data publicării:
Răzvan Vasile, despre cum să devii un părinte conștient: „Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult. Când țipă, când întrerupe, lovește, nu o face din răutate” / FOTO: Freepik.com@freepik
Răzvan Vasile, despre cum să devii un părinte conștient: „Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult. Când țipă, când întrerupe, lovește, nu o face din răutate” / FOTO: Freepik.com@freepik

Specialistul în parenting Răzvan Vasile a vorbit despre cum să interpretăm comportamentele copiilor.



Mulți părinți se simt provocați de comportamentele copiilor lor: crizele de nervi, întreruperile constante, opoziția, încăpățânarea, uneori chiar agresivitatea.

Prima reacție este să-i corecteze imediat. Să ceară „să se potolească”, „să fie cuminte”, „să nu mai facă”. Însă ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor comportamente?

SURSA FOTO: Freepik.com@volodymyr-t

Citește și Strategii dovedite științific pentru a crește copii și nepoți fericiți, recomandate de un psiholog: „Mintea funcționează așa...”

Răspunsul este simplu: creierul copilului este încă în construcție.

Creierul superior: partea care ne face „adulți”

Creierul are mai multe „straturi”, iar cel care controlează funcții precum autocontrolul, răbdarea, empatia, gândirea logică sau capacitatea de a anticipa consecințele este cunoscut drept creierul superior (cortexul prefrontal).

Această zonă se dezvoltă lent și este departe de a fi completă la 3, 7 sau chiar 10 ani. De fapt, ea continuă să se maturizeze până în jurul vârstei de 25 de ani.

Răzvan Vasile: „Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult”

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Așadar, atunci când copilul țipă, întrerupe, lovește sau opune rezistență, nu o face pentru că este „obraznic” sau „nepoliticos”. O face pentru că nu are, încă, instrumentele neurologice necesare pentru a reacționa altfel.

Citește și „Copiii nu se nasc egoiști, sunt formați prin educație”: Ce greșeli fac părinții și cum poți preveni egoismul de la cele mai fragede vârste

„Nu-i cere unui copil să se poarte ca un adult. Creierul lui superior este, încă, în construcție. Partea care ține de răbdare, autocontrol, empatie, logică etc, aceasta se dezvoltă treptat, ani de zile. Nu e completă, nici la trei ani, nici la șapte ani, nici la zece ani.

Așa că atunci când țipă, când întrerupe, lovește sau se opune sau ce face, nu o face din răutate personală sau împotriva ta.

O face pentru că nu are, încă, insrumentele să reacționeze altfel. Iar tu ca adult ești acolo că ești adult și nu ești acolo să-l corectezi imedicat, ci să-l ajuți să crească acest creier superior prin calmul tău. Și, în primul rând, prin modelul tău”, explică specialistul în parenting Răzvan Vasile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel