Țineți cont de aceste lucruri atunci când interveniți în cearta dintre frați

Data publicării:

Uneori nu este atât de ușor să stabilim dacă noi, ca părinți, ar trebui sau nu să fim implicați într-o ceartă între copiii noștri. În acest articol vă clarificăm îndoielile.



Uneori, certurile dintre frați sunt irelevante și se rezolvă în câteva minute, fără a fi nevoie de intervenția unui adult. Deși este de înțeles ca părinții să simtă suferință și nervozitate atunci când își aud copiii certându-se, este esențial să înțelegem este absolut normal ca frații să se certe.

Cu toate acestea, alteori luptele sunt mai intense, complexe și implică chiar și agresiune fizică. Luând în considerare motivul și amploarea disputei, părintele va trebui să aleagă între două căi posibile: să le permită copiilor să-și rezolve singuri problemele sau să se implice pentru a media disputa.

Principalele motive de ceartă între frați

Există case în care certuri între frați sunt o obișnuință. În fiecare zi apare un conflict care îi face pe părinți să-și piardă răbdarea. De obicei, motivul comparației pare să fie la baza certurilor: cine mănâncă cea mai mare felie de pizza, cine se joacă cu cea mai nouă jucărie sau cine deține controlul televizorului.

Cu toate acestea, în spatele acestor motive aparent mărunte și nesemnificative se află o problemă mai profundă. Vorbim despre rivalitatea tipică între frați, care de obicei are ca ax principal nevoia de atenție sau preferințe din partea părinților.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vika-glitter-4140304_36718100.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Prima alternativă: lasă-i să-și rezolve singuri problemele

Adevărul este că nu există niciun motiv să ne implicăm în fiecare ceartă pe care copiii noștri au unii cu alții. De fapt, intervenția de fiecare dată când au un conflict este dăunătoare atât pentru legătura lor fraternă, cât și pentru creșterea lor reciprocă. 

Pentru ca copiii să își dezvolte abilități sociale și să dobândească instrumente pentru a-și gestiona emoțiile, precum și pentru a rezolva conflictele cu alte persoane, este esențial ca aceștia să se confrunte cu provocări.ț

Dar există un punct de care trebuie să luăm în considerare. De cele mai multe ori, unul sau amândoi ne va cere să ne implicăm în problemă. „Mamă, Vasile îmi ia jucăriile!”, „Tată, María m-a lovit!” În aceste cazuri, cei mici vor să le iei de partea lor și să-și pedepsești frățiorul, evident.

Când este necesar să intervenim?

Când o ceartă între frați escaladează la niveluri violente și agresive, este imperativ să interveniți pentru a pune capăt conflictului. Mai mult, trebuie să fie clar că violența nu este o modalitate validă de a rezolva probleme sau de a-și apăra drepturile. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că acestea nu sunt deteriorate, accidental sau intenționat.

În aceste cazuri, trebuie să fim fermi și consecvenți pentru ca minorii să înțeleagă că lovirea, insultarea sau împingerea nu sunt acceptabile în familie.

3. -imagine fara descriere- (pexels-martine-mars-18788669_95563200.jpg)

Foto: Martine Mars/ Pexels

Lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă angajați în discuții

Unele dintre aspectele de luat în considerare atunci când interveniți într-o ceartă între frați sunt cele pe care le explicăm mai jos.

Rămâi calm

Prima recomandare este să încercăm să rămânem calmi și să vorbim pe un ton moale și lent, chiar dacă situația ne face să pierdem răbdarea. Dacă dorim ca minorii să nu recurgă la violență pentru a rezolva problemele, ar trebui să fim capabili să transmitem importanța calmului prin exemplu, chiar și atunci când ne simțim supărați și frustrați.

Adaptați mesajul

Pe de altă parte, ori de câte ori le insuflăm valori copiilor noștri prin dialog, este esențial să ne adaptăm vocabularul la vârsta, la nivelurile cognitive și la abilitățile lor de înțelegere. Altfel, ei nu vor înțelege mesajul nostru.

Promovați dialogul și respectul în discuțiile dintre frați

Apoi, trebuie să le cerem să ne spună motivul conflictului, astfel încât să fim conștienți de ceea ce a declanșat cearta, pentru a-i putea ajuta.

Poate că, în timpul conversației, va trebui să întrerupem dialogul de mai multe ori pentru a le aminti că trebuie să respecte argumentele celuilalt și să nu se întrerupă în timp ce celălalt vorbește. 

4. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6157226_03512400.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

În consecință, trebuie subliniat că scopul nu este de a găsi un vinovat, ci de a rezolva conflictul prin dialog și negociere. Este important să le oferi fiecăruia dintre ei spațiu pentru a-și exprima ceea ce simt și gândește, fără a-și judeca sau minimiza emoțiile.

Discuții între frați: interveniți numai când este necesar

Deși unele circumstanțe justifică intervenția unui adult într-o ceartă între frați, aceasta nu este întotdeauna necesară. Când copiii se ceartă între ei, își cunosc limitele, învață să-și apere punctul de vedere și își definesc identitatea. Aceste situații pot funcționa ca scenarii de învățare cuprinzătoare, deși adesea par superficiale.

Totuși, dacă problema escaladează și există și violență, atunci va fi necesar să se oprească luptele și apoi să se medieze pentru a găsi o soluție consensuală între copii și a pune capăt conflictului .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel