Un adolescent și-a amenajat un muzeu al artei populare în gospodărie. Băiatul nici nu vrea să audă de Facebook sau Instagram

Data publicării:
Un adolescent și-a amenajat un muzeu al artei populare în gospodărie. Băiatul nici nu vrea să audă de Facebook sau Instagram / FOTO: AGERPRES
Un adolescent și-a amenajat un muzeu al artei populare în gospodărie. Băiatul nici nu vrea să audă de Facebook sau Instagram / FOTO: AGERPRES

Un tânăr din Buzău are preocupări total diferite de cele specificice generației lui. La 17 ani, Mădălin preferă să stea departe de rețelele de socializare, el având o pasiune indedită.



Un elev de 17 ani din comuna C.A. Rosetti, județul Buzău, și-a creat în gospodărie un muzeu al artei populare, renunțând la rețelele sociale precum Facebook și Instagram în favoarea războiului de țesut și torsului lânii.

În localitatea Bălteni din comuna C.A. Rosetti, un profesor de la Liceul Tehnic Buzău a organizat o șezătoare, invitând bătrânii satului și tinerii să participe. Evenimentul a avut loc în curtea lui Mădălin Marian Liță, un adolescent de 17 ani, care a creat un muzeu cu obiecte tradiționale, adunate prin donații de-a lungul timpului. Mădălin, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnic, a început să colecționeze obiecte tradiționale încă din copilărie. Prin donațiile primite și achizițiile făcute, a reușit să amenajeze un mic muzeu al artei populare, care include un război de țesut vechi de aproximativ 70 de ani, la care a învățat să confecționeze covoare, carpete și alte produse de artizanat.

Tânărul își petrece majoritatea timpului liber lucrând în gospodărie și studiind, dar are o pasiune deosebită pentru țesut și pentru culegerea și interpretarea doinelor populare. Șezătoarea organizată în curtea muzeului său a oferit bătrânilor prilejul de a-și aminti cum își petreceau timpul liber în urmă cu zeci de ani.

„Sunt un păstrător al tradiţiilor noastre româneşti. De 5 ani am început să colecţionez, iar de 4 ani am înfiinţat acest mini muzeu. Avem două războaie de ţesut, vârtelniţă, caiere, răşchitori, pick-up, zestre ţesută, lămpi cum erau odinioară cu petrol, copaie din lemn, fel de fel de lucruri pe care le-am adunat de la bătrânii satului. Tatăl meu are o problemă medicală destul de gravă. Eu, stând acasă cu străbunica mea, am văzut cum lucra la război, cum torcea şi croşeta.

Fiind mic, îmi dădea de lucru să stau cuminte şi aşa am prins drag de aceste lucruri. Cel mai special obiect din colecţie cred că ar fi războiul de ţesut, am confecţionat preşuri din lână, o cuvertură pentru pat, pânză pentru ii, produse de artizanat, trăistuţe. Cred că are vreo 70 de ani. Am învăţat repede să ţes", a precizat Mădălin, pentru AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel