18 aprilie - Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor

Data publicării:
18 aprilie - Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor / FOTO: freepik.com@standret
18 aprilie - Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor / FOTO: freepik.com@standret

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (IDMS), sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, oferă o oportunitate unică de a creşte gradul de conştientizare a acestui instrument fundamental care se află în centrul istoriei şi identităţii ICOMOS



Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, în fiecare an, la 18 aprilie, dată care a fost stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS. Măsura a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit Agerpres.

În 2023, la Adunarea Generală a ICOMOS de la Sydney, subiectul "Disaster and Conflict Resilient Heritage - Preparedness, Response and Recovery" a fost ales ca temă pentru Planul ştiinţific trienal 2024-2027. Pe măsură ce ICOMOS elaborează o foaie de parcurs în vederea consolidării capacităţilor pentru o "moştenire rezistentă la dezastre şi conflicte" pentru membrii săi şi comunitatea mai largă a patrimoniului şi se pregăteşte să sărbătorească cea de-a 60-a aniversare a Cartei de la Veneţia (31 mai 2024), trebuie să privească înapoi la moştenirea comună, pornind chiar de la această cartă şi înainte, în timp ce se întreabă care sunt nevoile pragmatice ale practicii patrimoniului astăzi.

Pe acest fond se formulează întrebarea: care este rolul Cartei de la Veneţia în aceste vremuri tumultoase? Mai este Carta de la Veneţia potrivită scopului?

Carta de la Veneţia a apărut în 1964, la două decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, într-o epocă care promitea progres nelimitat şi dezvoltare economică. Şase decenii mai târziu, întreaga lume se confruntă cu o urgenţă climatică, cu un număr tot mai mare de dezastre naturale, precum şi cu conflicte care distrug situri culturale şi strămută comunităţi la scară masivă. "Intenţia în conservarea şi restaurarea monumentelor este de a le proteja nu atât ca opere de artă cât ca dovadă istorică" (Articolul 3), întreţinându-le în acelaşi timp "permanent" (Articolul 4), se arată în Carta de la Veneţia.

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (IDMS), sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, oferă o oportunitate unică de a creşte gradul de conştientizare a acestui instrument fundamental care se află în centrul istoriei şi identităţii ICOMOS. În 2024, ziua dă startul manifestărilor oficiale prilejuite de aniversarea Cartei de la Veneţia, la 31 mai. Simpozionul ştiinţific al Adunării Generale ICOMOS din Brazilia (noiembrie 2024) va oferi o platformă pentru tranziţia de la actualul Plan ştiinţific trienal ("Climate Change Reboot") la Planul ştiinţific trienal 2024-2026 ("Disaster and Conflict Resilient Heritage - Preparedness, Response and Recovery"). Simpozionul marchează, totodată, încheierea manifestărilor privind celebrarea Cartei de la Veneţia, care se va afla printre subiectele abordate în cadrul evenimentului.

Tema din 2023, a Zilei internaţionale a monumentelor şi a siturilor, a fost "Heritage Changes", potrivit https://www.icomos.org/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





DC Media Group Audience
pixel