4.500 de femei, împiedicate să fie mame, strigă după dreptate. Cer despăgubiri după ce li s-a luat dreptul de a naște: Li s-ar fi montat dispozitive intrauterine

Data actualizării: | Data publicării:
4.500 de femei, împiedicate să fie mame, strigă după dreptate. Cer despăgubiri după ce li s-a luat dreptul de a naște: Li s-ar fi montat dispozitive intrauterine / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @wirestock_creators
4.500 de femei, împiedicate să fie mame, strigă după dreptate. Cer despăgubiri după ce li s-a luat dreptul de a naște: Li s-ar fi montat dispozitive intrauterine / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @wirestock_creators

Peste 4.500 de femei cer dreptate într-un caz uluitor de „control involuntar al nașterilor”.



Aceste femei din Groelanda, unele dintre ele chiar adolescente la momentul respectiv, au fost dotate cu dispozitive intrauterine fără consimțământul lor, într-un efort de a limita rata natalității în rândul populației. Acțiunile au fost puse în aplicare de către statul danez, care controlează teritoriul.

67 dintre aceste femei din Groenlanda au luat inițiativa de a cere despăgubiri pentru traumele și suferința induse de această practică. Cu toate că o anchetă amplă a fost inițiată și urmează să se încheie în 2025, femeile afectate doresc să primească dreptate și despăgubiri cât mai curând, mai ales că unele dintre ele au depășit vârsta de 70 de ani.

4.500 de astfel de dispozitive au fost implantate în corpul femeilor

Un caz șocant a ieșit la iveală - peste 4.500 de dispozitive intrauterine au fost montate fără știrea sau consimțământul femeilor afectate. Această practică controversată a avut ca scop limitarea ratei natalității în rândul populației indigene din Groenlanda, un teritoriu în prezent semisuveran sub autoritatea Danemarcei.

Revelațiile uluitoare au fost făcute cunoscute într-un podcast publicat de radiodifuzorul danez DR, care a expus amploarea campaniei de montare a dispozitivelor intrauterine. Înregistrările din arhivele naționale au dezvăluit că, în perioada 1966 și 1970, nu mai puțin de 4.500 de astfel de dispozitive au fost implantate în corpul femeilor, fără ca acestea să fie informate sau să-și dea acordul pentru acest demers revoltător.

Groenlanda, care a fost sub stăpânirea Danemarcei până în 1953, este acum un teritoriu semisuveran. În urma anchetelor efectuate, guvernul Groenlandei a estimat că, până la sfârșitul anului 1969, aproximativ 35% dintre femeile din teritoriu, care ar fi putut avea copii, au fost echipate cu aceste dispozitive intrauterine, într-un act cu consecințe profunde asupra vieții lor.

Femeile acuză guvernul danez din acea perioadă că a avut un interes de a controla numărul populației din Groenlanda

Femeile din Groenlanda acuză guvernul danez într-un scandal ce pare să fi persistat pe parcursul multor ani. Detaliile șocante au ieșit la iveală când una dintre femei a descoperit că a fost echipată cu un dispozitiv intrauterin în 2009, în timp ce încerca să rămână însărcinată. O altă victimă a mărturisit pentru BBC că în 2014 i s-a administrat un contraceptiv fără ca ea să-și dea consimțământul.

Femeile acuză guvernul danez din acea perioadă că a avut un interes de a controla numărul populației din Groenlanda, probabil în scopul economisirii de fonduri pentru asistența socială.

Aceste femei își doresc să obțină dreptate și au depus o cerere de despăgubire în valoare de 300.000 de coroane daneze (echivalentul a aproximativ 42.150 de dolari) fiecare. În cazul în care guvernul danez ar respinge această cerere, grupul de femei amenință cu o acțiune în instanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel