Andrada Faina: „Sunt egoiste motivele pentru care ne ajutăm copiii”. De ce parentingul conștient înseamnă mai puțin „a face pentru” și mai mult „a fi alături de”?/ VIDEO

Data publicării:
Andrada Faina: „Sunt egoiste motivele pentru care ne ajutăm copiii”. De ce parentingul conștient înseamnă mai puțin „a face pentru” și mai mult „a fi alături de”?/ FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Andrada Faina: „Sunt egoiste motivele pentru care ne ajutăm copiii”. De ce parentingul conștient înseamnă mai puțin „a face pentru” și mai mult „a fi alături de”?/ FOTO: freepik.com @EyeEm

Ce se ascunde în spatele intențiilor bune ale părinților? De ce ajutorul constant poate dăuna? De ce să nu facem totul în locul copiilor noștri? Răspunsurile au venit de la Andrada Faina, expert în mindset de creștere, recalibrare mentală și mentor în parenting conștient



„De ce parentingul conștient înseamnă mai puțin «a face pentru» și mai mult «a fi alături de»?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți.

„Pentru că dacă facem pentru ei, le luăm încrederea în sine, le-o răpim pur și simplu”, spune Andrada Faina. „Făcusem o postare la un moment dat despre a-i învăța să pescuiască și a le oferi pește în fiecare zi. Mi s-a părut că o să fie reținută dacă spun așa”.

CITEȘTE ȘI Cum ne eliberăm de tiparele dureroase moștenite din copilărie? Andrada Faina: „Abstinența NU funcționează în parentingul conștient.” Ce se întâmplă când doar ne abținem de la tiparele vechi / VIDEO

Adevărul greu de acceptat: „Îi ajutăm pentru noi, nu pentru ei”

Dincolo de gestul de a face teme în locul copilului sau de a-i rezolva conflictele, se ascund nevoi nevindecate: dorința de a fi un „părinte suficient de bun”, nevoia de validare, identificarea cu succesul copilului. 

„Dacă le oferim totul, în primul rând, le oferim din motive care sunt adresate nouă, pentru a ne vedea părinți suficient de utili, pentru a ne vedea valoarea în fața copilului nostru, pentru a-l ajuta să aibă succes, pentru că astfel ne identificăm cu succesul lui.

Dacă stăm să ne gândim așa, și îmi cer scuze dacă sunt destul de directă, e destul de egoist. Sunt egoiste motivele pentru care ne ajutăm copiii. Pentru că nu putem să-i vedem suferind, care ne duce înapoi la suferințele noastre din copilărie. Pentru că nu putem să-i vedem eșund, pentru că am vrea să-i salvăm”, mai explică Andrada Faina la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

VEZI ȘI „80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @boggy

Andrada Faina: „A-i ajuta devine o formă de evitare a propriei dureri”

Ce învățăm dacă nu avem voie să cădem? Ce devenim dacă nu suntem lăsați să încercăm? Parentingul conștient spune că este mai valoros să fii alături de copil când plânge, decât să-i iei lacrimile.

„A-i ajuta devine o formă de evitare a propriei dureri. Iar părintele intră fără să-și dea seama într-un cerc vicios: salvează copilul pentru a nu retrăi propriile traume. Însă această salvare are un preț.

Toate vin din niște răni care se activează în momentul în care noi ar trebui să-l lăsăm pe copii chiar dacă eșuează. Pentru că nu putem să vedem că plânge în momentul în care încearcă și testează și experimentează. Pentru că nu vreau să folosim cuvântul eșuează”.

Copilul nu are nevoie să fie „scutit” de disconfort, ci însoțit în el. Astfel învață că lumea este un loc în care are voie să simtă, să cadă, să revină. De aceea, spune Andrada Faina, este vital să le creștem puterea personală și curajul de a experimenta, nu confortul iluzoriu al protecției constante.

„De ce mai e important? Este pentru că le crește puterea personală, capacitatea de a vedea lumea ca un loc frumos, ca un fel de loc de joacă plăcut, pentru că ei la un moment dat vor ajunge adulți”, mai spune experta.

CITEȘTE ȘI Ce înseamnă, cu adevărat, să fii un părinte conștient? Andrada Faina: „NU e despre copil. E despre noi!” / VIDEO

Andrada Faina: „Lumea n-o să le ofere asta tot timpul”

Ceea ce pare o iubire totală, să-i oferi totul copilului tău, se poate transforma în cel mai periculos dar. Pentru că lumea, spune Andrada Faina, nu va funcționa după aceleași reguli.

„Și dacă noi îi obișnuim că-i salvăm de absolut orice, în primul rând, nu o să primim neapărat recunoașterea pe care o vrem, pentru că vrem recunoaștere în momentul în care facem pentru ei.

S-ar putea doar să fie obișnuiți și să li se pară că merită doar pentru faptul că i-am obișnuit noi să le oferim. Ori, lumea n-o să le ofere asta tot timpul.

Și vor experimenta dezamăgiri și ăsta e un motiv foarte bun pentru care să-i lăsăm să-și câștige curajul, autonomia, încrederea în sine, respectul de sine, puterea personală și reziliență foarte multă, adaptabilitate și toate cele care vin la pachet.

Și eu cred că avem dreptul să le oferim asta și și ei au dreptul să nu le răpim asta. E mai dificil în proces pentru că durează mai mult, încercările sunt mai dese și așa mai departe, dar pe termen lung vine ca și o dobândă compusă, cu beneficii”, conchide Andrada Faina.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ANDRADA FAINA - INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel