„Bănuiesc că al meu copil meu ar putea fi celiac”. Cum să știi cu certitudine?

Data publicării:
„Bănuiesc că al meu copil meu ar putea fi celiac”. Cum să știi cu certitudine?/ FOTO: freepik.com@prostooleh
„Bănuiesc că al meu copil meu ar putea fi celiac”. Cum să știi cu certitudine?/ FOTO: freepik.com@prostooleh

Boala celiacă este o afecțiune în continuă expansiune. 



Deși prevalența acesteia în Europa (în țările europene) variază între un caz la fiecare 1000-2500 de persoane, se consideră că numărul cazurilor diagnosticate cu simptomatologie clinică reprezintă doar vârful aisbergului și că incidența reală este mult mai mare, deoarece există forme latente, silențioase sau potențiale care trec neobservate și care ar putea fi incluse în ceea ce se numește în prezent „condiție celiacă”. 

Boala celiacă este o afecțiune a aparatului digestiv cauzată de o intoleranță permanentă la gluten.

Proteinele glutenului (gliadina) provoacă o leziune anatomică a mucoasei intestinului subțire, ceea ce duce la un sindrom de malabsorbție intestinală, cu deteriorarea stării de sănătate, modificări ale ritmului intestinal și, în timp, apariția simptomelor de malnutriție.

Citește și Astenia de toamnă la copii: cum să recunoști și să combați simptomele

Cum se produce aceasta?

Sursa foto: freepik.com@freepik

Cerealele precum grâul, orzul, ovăzul și secara conțin o fracțiune proteică în compoziția lor, cunoscută sub numele de gluten, care este responsabilă de problemă.

Lipsa sau insuficiența unei enzime intestinale permite ca glutenul incomplet digerat să acționeze ca o substanță toxică asupra mucoasei intestinului subțire, provocând atrofia vilozităților și apariția simptomelor.

Majoritatea modelelor descrise consideră boala celiacă o afecțiune imunologică în care intervin factori genetici și de mediu.

Ce este glutenul?

Vezi și 7 afecțiuni de primăvară la copii

Glutenul este o substanță proteică prezentă în anumite cereale, în special în grâu. Gliadina, care face parte din gluten, este responsabilă pentru boală la persoanele genetic predispose.

Boala celiacă este o afecțiune ereditară?

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Această boală are un origini genetică demonstrată, deși în prezent nu există dovezi clare privind gena care o transmite. Este mult mai frecventă la persoanele de rasă albă, afectează mai mult femeile și în țara noastră are o incidență de un caz la fiecare 1000 de locuitori.

Se poate preveni boala celiacă? Singurele modalități de prevenire a bolii sunt alăptarea prelungită și introducerea glutenului în alimentația bebelușilor abia după vârsta de șapte luni.

De asemenea, monitorizarea „grupurilor de risc” este eficientă pentru prevenirea acesteia.

Membrii familiei de gradul I ai unei persoane celiace au un risc de 10% de a dezvolta boala, iar riscul poate ajunge până la 50% în cazul celor care împărtășesc același fenotip.

Când să suspectezi că un copil ar putea fi celiac?

Sursa foto: freepik.com@karlyukav

Simptomele bolii celiace variază în funcție de vârsta la care se manifestă și uneori pot fi greu de recunoscut.

Forma clasică infantilă, care apare de obicei după vârsta de doi ani, se caracterizează prin pierderea progresivă a apetitului și a greutății, tulburări de comportament, apariția diareei cronice (scaune moi, pastoase și voluminoase), abdomen umflat și întârzierea sau stagnarea în creștere și dezvoltare fizică.

Forma de prezentare târzie, frecventă la adulți, este practic asintomatică și poate include disconforturi digestive, tendința de schimbări ale ritmului intestinal și simptome extra-digestive, precum: anemie, parestezii, neurită, tulburări endocrine sau depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel