Când se formează personalitatea unui copil

Data publicării:
Fotografie de la Tamilles Esposito/ Pexels
Fotografie de la Tamilles Esposito/ Pexels

Cuvântul "personalitate" are sensuri foarte diferite. Îl găsim ca sinonim al caracterului, ca semn distinctiv care dă fiecărei persoane un stil propriu, ca manifestare prin actele de comportare. 



Când o femeie descoperă că este însărcinată, ea știe că va avea o perioadă dificilă timp de 9 luni. Sarcina este o fază delicată care marchează o tranziție în viața viitoarei mame.

Corpul în schimbare și hormonii care îi dictează starea de spirit fluctuantă reprezintă doar două aspecte ale acestei perioade delicate.

Unele studii afirmă că emoțiile și senzațiile resimțite de femeie influențează caracterul și personalitatea copilului. Acesta este motivul pentru care personalitatea copilului este deja formată în pântecele mamei.

Ceea ce trăiește mama în timpul sarcinii este simțit de copil

Starea de spirit a viitoarei mame afectează și influențează formarea caracterului copilului. Dacă sarcina este trăită într-o manieră pașnică și calmă, fătul va percepe, de asemenea, pacea și un sentiment constant de bine.

Dacă, pe de altă parte, femeia trăiește acea perioadă într-o manieră nervoasă și ostilă, emoțiile negative vor ajunge și la copil.

2. -imagine fara descriere- (pexels-tamilles-esposito-12416761_65519600.jpg)

Foto: Pexels/ Tamiles Esposito

Au avut loc mai multe dezbateri pe această temă. Nu este ușor să spui cu certitudine că bebelușul poate fi sensibil, nervos, dulce sau vesel în funcție de starea de spirit a mamei. Dar mai multe studii consideră această afirmație ca fiind veridică și de încredere.

Personalitatea copilului se formează în pântecele mamei

Legătura dintre mamă și copil începe imediat. Și în funcție de modul în care evoluează această legătură în timpul sarcinii, personalitatea bebelușului va prinde contur după naștere. 

Lunile de gestație sunt un amalgam de senzații, sunete familiare și emoții. Ceea ce afectează cel mai mult dezvoltarea psihofizică a copilului este ceva foarte greu de explicat, deoarece are legătură cu atitudinea mamei: o serie întreagă de elemente care comunică afecțiune și grija față de copilul nenăscut.

Încă din primele săptămâni de sarcină între mamă și copil are loc un schimb hormonal, o relație emoțională care trece și prin bătăile inimii.

3. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-5853832_28605300.jpg)

Foto: Pexels/ Cottombro Studio

Dacă bătăile inimii mamei se accelerează, acestea vor afecta și ritmul cardiac al copilului. Și în timp, tot ceea ce trăiește mama are un impact asupra reacțiilor copilului.

Femeia care trece prin situații stresante produce adrenalină și catecolamine care agită fătul. Momentele de bucurie generează în schimb endorfine, cu efect benefic.

Acesta este elementul cheie: sănătatea fizică și psihologică a viitorului nou-născut depinde în mare măsură de o predispoziție, chiar psihică, în îngrijirea copilului care se află încă în pântecele mamei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Traumele copilariei




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel