Află care sunt factorii care pot crește șansele unei femei de a avea gemeni.
Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, fertilitatea ei scade, dar probabilitatea de a avea o sarcină multiplă, cum ar fi gemeni, crește.
Un studiu realizat la Centrul Medical al Universității Vrije din Amsterdam a arătat că între vârstele de 30 și 34 de ani, șansele de a avea gemeni cresc la 4%, apoi la 5% în următorii cinci ani și cresc semnificativ după vârsta de 40 de ani.
Acest lucru se întâmplă deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, hormonii stimulează ovulația, crescând astfel șansele de a genera mai multe ouă în fiecare ciclu menstrual.
Dacă o femeie are un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, există o probabilitate mai mare de a avea ovulație multiplă și, implicit, o sarcină multiplă.
Această asociere a fost susținută de un studiu realizat la Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană din Statele Unite.
În acest studiu, s-a constatat o legătură între IMC-ul auto-raportat al femeilor înainte de a rămâne însărcinate și prevalența sarcinilor multiple. Concluziile au relevat că femeile care erau supraponderale înainte de concepție aveau o probabilitate mai mare de a avea gemeni în comparație cu cele cu o greutate normală.
Studiile realizate la Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană din SUA au arătat că femeile mai înalte prezintă o probabilitate mai mare de a avea sarcini multiple.
Această probabilitate este și mai mare în cazul femeilor înalte care sunt și supraponderale.
Deși cauzele exacte nu sunt complet înțelese, experții sugerează că hormonul de creștere ar putea stimula ovulația multiplă, crescând astfel șansele de a avea o sarcină gemelară.
SURSA FOTO: freepik.com @anna_grant
Dacă o femeie a avut o sarcină gemelară în trecut, există o probabilitate mai mare de a dezvolta o nouă sarcină multiplă.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează unei predispoziții naturale a mamei de a avea ovulație multiplă, ceea ce crește șansele de fecundație gemelară.
În cazul în care prima sarcină a implicat gemeni obținuți prin reproducere asistată, statisticele indică faptul că șansele pentru o a doua sarcină cu gemeni sunt practic aceleași.
Potrivit unui studiu de la Universitatea din Amsterdam, a avea gemeni în familie dublează probabilitatea de a avea o sarcină multiplă. Această predispoziție este mai evidentă în cazul familiei materne, deși este important de remarcat că bărbații nu pot manifesta direct această moștenire, deoarece nu ovulează, dar pot transmite această predispoziție fiicelor lor.
Prin urmare, dacă există antecedente de gemeni în familia paternă a mamei, șansele de a moșteni aceste gene și de a avea o sarcină multiplă sunt considerabile.
De asemenea, utilizarea incorectă a pilulei contraceptive poate crește șansele de a avea o sarcină multiplă. Acest lucru se datorează faptului că, după întreruperea administrării pastilelor, adesea apare un efect de rebound care stimulează ovulația și mărește posibilitatea de a elibera mai mult de un ou în timpul menstruației. Dacă femeia rămâne însărcinată în acest moment, există șanse mai mari de a avea gemeni.
În plus, rasa poate influența probabilitatea de a dezvolta sarcini multiple. Conform unui studiu realizat de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite, în colaborare cu alte instituții, femeile asiatice sunt cel mai puțin predispuse să aibă gemeni, în timp ce femeile de culoare sunt cel mai probabil să dezvolte o sarcină multiplă.
Gemenii se dezvoltă din două ouă distincte, fiecare fertilizată de câte un spermatozoid, rezultând doi zigoți independenți. Pe de altă parte, gemenii identici provin din același ovul fertilizat de un singur spermatozoid, care ulterior se divide în doi embrioni.
Este relativ ușor să distingem între gemeni identici și gemeni frați, deoarece aceștia din urmă nu împărtășesc aceeași informație genetică și nu au trăsături fizice similare. Această distincție este importantă atunci când evaluăm șansele de a avea o sarcină multiplă, deoarece acestea variază.
În practică, șansele unei femei gravide de a avea gemeni natural sunt estimate la aproximativ 1,1%, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 90 de femei vor avea gemeni. Pe de altă parte, șansele de a concepe gemeni identici sunt de aproximativ trei ori mai mici, la 0,4%, ceea ce înseamnă că doar 1 din 250 de sarcini va rezulta în gemeni identici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.