Ce nume își serbează onomastica pe 20 iulie, de Sfântul Ilie

Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
Ce nume își serbează onomastica pe 20 iulie, de Sfântul Ilie / fOTO: Freepik.com@EyeEm
Ce nume își serbează onomastica pe 20 iulie, de Sfântul Ilie / fOTO: Freepik.com@EyeEm

Pe 20 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament, cunoscut pentru puterea sa de a aduce ploaia și pentru legătura specială cu cerul.



Această zi este nu doar o mare sărbătoare religioasă, ci și un moment de bucurie pentru toți cei care poartă nume derivate din Ilie. Dacă ai rude, prieteni sau colegi care se numesc Ilie, Ilinca, Elena-Ilinca, Iliuță, Lica sau chiar Iliana, e momentul să le spui „La mulți ani!”

Citește și Ce mesaje au cucerit inimile de Sfântul Ilie? Iată urările pe care românii le consideră „superbe” sau „WOW”! Apare și o nouă tendință: tinerii renunță la text și trimit ASTA

Iliana, Iuliana, Iulia; Ilinca, Lia, Liana, Eliana; Lică, Iliuță, Iliuș; Iliev, Elis, Elias, Eliade.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este cunoscut ca un mare văzător și slujitor al lui Dumnezeu, un om al credinței aprinse, care a mustrat fără teamă pe regii nelegiuiți și a chemat poporul rătăcit înapoi la adevărata credință. El a fost cel care a demascat și pedepsit prorocii mincinoși, a săvârșit minuni uimitoare și a fost ascultat de cer, căruia chiar și stihiile i s-au supus (fenomen al naturii care se manifestă cu o forță irezistibilă, distrugătoare).

Mare între sfinți, Ilie rămâne în trup, după voia lui Dumnezeu, fiind rânduit să prefațeze cea de-a doua venire a lui Hristos, asemenea unui nou înainte-mergător. Patria Sfântului Ilie, prorocul lui Dumnezeu, a fost țara Galaadului, de cealaltă parte de Iordan, care se învecinează cu Arabia, și cetatea Tesvi, pentru care s-a numit și Tesviteanul. 

Încă din copilărie, Sfântul Ilie s-a remarcat prin viața sa curată și legătura profundă cu Dumnezeu. Crescut într-o familie cu rădăcini preoțești, el a ales calea rugăciunii și a renunțării la plăcerile lumii, petrecând adesea timp în pustiu, în comuniune spirituală.

Este o figură simbolică puternică a credinței, singurul proroc care, potrivit Scripturii, a primit puterea de a deschide și a închide cerurile. Tot el este cel care, pe Muntele Tabor, apare alături de Moise și Iisus în momentul Schimbării la Față, întâlnindu-L pe Dumnezeu „față către față”.

În tradiția creștină, Sfântul Ilie este considerat un rugător neobosit și un apărător al credinței într-un singur Dumnezeu. Biblia spune că a fost ridicat la cer într-un car de foc, tras de cai înflăcărați, fără a trece prin moarte.

În credința populară românească, imaginea sa este învăluită în elemente mitice: Sfântul Ilie străbate cerul într-un car de foc, tunând și fulgerând pentru a alunga duhurile rele, iar furtunile de vară sunt văzute ca semn al luptei sale împotriva răului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel