Ce schimbări apar la nivelul creierului atunci când o femeie devine mamă

Data publicării:
Ce schimbări apar la nivelul creierului atunci când o femeie devine mamă / FOTO: freepik.com@senivpetro
Ce schimbări apar la nivelul creierului atunci când o femeie devine mamă / FOTO: freepik.com@senivpetro

Creierul se transformă după ce da-i naștere unui copil, la fel cum corpul se transformă atât în timpul sarcinii.



Nașterea unui copil este una dintre cele mai mari experiențe pe care le trăiește o femeie. Miracolului vieții i se alătură o serie de schimbări în corpul femeii care l-a purtat în pântece și care, odată ce copilul s-a născut, îl hrănește cu propriul corp.

Schimbări extraordinare au loc nu doar fizic, ci și în creierul și psihicul mamei.

„Creierul uman tinde să fie flexibil și să se adapteze la nevoile de supraviețuire a noastră ca specie și, de asemenea, după caz, ca indivizi. În cazul sosirii unui nou membru al clanului, nu avea să fie altfel", spune Beatriz Romero, psiholog la Consulta Despertares. 

Adaptarea este reprezentată de schimbările neuronale și cognitive care au loc în creierul unei femei după nașterea copilului ei. Se consideră că creierul realizează această tăiere adaptivă „pentru a optimiza anumite funcții, cum ar fi capacitatea mamelor de a interpreta stările de spirit ale bebelușilor lor și de a anticipa posibilele amenințări din mediul înconjurător”, explică expertul. „S-ar putea spune că mamele își dezvoltă anumite «superputeri» pentru a-și proteja mai bine nou-născuții și pentru a asigura continuitatea speciei noastre într-un mod mai eficient. Modificările cognitive care apar odată cu maternitatea pot varia de la o persoană la alta, nu sunt exact la fel în toate cazurile și, de obicei, sunt temporare și pot fi inversate în timp.

Modificări hormonale.

Modificările hormonale semnificative care apar în timpul sarcinii și după naștere pot afecta starea de spirit și funcționarea cognitivă. „Unele femei pot prezenta o sensibilitate emoțională crescută, modificări ale atenției și memoriei și o capacitate redusă de concentrare din cauza acestor modificări hormonale”, potrivit specialistului.

Capacitate sporită de multitasking.

Maternitatea necesită adesea gestionarea mai multor sarcini și responsabilități în același timp. Acest lucru poate duce la dezvoltarea abilităților de multitasking și la o capacitate sporită de a echilibra diferite cerințe cognitive în același timp.

Modificări ale percepției.

A deveni mamă poate schimba modul în care o persoană percepe și procesează informațiile”, spune psihologul, potrivit Hola.com. Se pot dezvolta noi abilități de ascultare, empatie și sensibilitate emoțională atunci când se îngrijește și răspunde la nevoile unui copil.

Dezvoltarea abilităților sociale și emoționale.

Maternitatea implică, după cum știm cu toții, interacțiunea și stabilirea unei legături, a unei legături sigure, cu copilul. „Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor abilități sociale și emoționale mai puternice, cum ar fi empatia, intuiția și capacitatea de a citi limbajul corpului și indiciile non-verbale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel