Cum să disciplinezi corect un copil mic? Iată 12 trucuri care chiar funcționează

Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Disciplinarea copiilor mici poate fi dificilă, dar dacă ești frustrat de năzbâtiile copilului tău, iată câteva trucuri care chiar funcționează.



Mulți părinți știu că vârsta de copil mic poate fi o perioadă de mare frustrare - pentru ambele părți. Pe măsură ce acești micuți oameni încep să-și testeze limitele, părinții sunt adesea în pană de idei despre cum să le gestioneze comportamentul.

"Părinții trebuie să înțeleagă despre copiii că sunt construiți pentru a explora și experimenta. Iar o parte din acest comportament, părinții îl pot numi comportament greșit", spune Linda Gilbert, manager de formare, tineret și dezvoltare a familiei la YMCA din Greater Toronto.

Ea adaugă că, în timp ce copiii mici încearcă să dobândească mai multă independență, de multe ori nu au seturile de abilități necesare, așa că devin frustrați. Gilbert recomandă ca, la această vârstă, accentul să fie pus pe gestionarea comportamentului, nu pe disciplină ca atare.

Așadar, cum, mai exact, puteți ghida comportamentul copilului dumneavoastră mic? La fel cum copilul dumneavoastră experimentează cu comportamentul său, va trebui să experimentați cu tehnicile de disciplinare, în funcție de vârsta sa, de temperamentul și de valorile dumneavoastră. Experții noștri vă împărtășesc tacticile lor preferate:

1. Preveniți

"Gândiți-vă întotdeauna înainte: Cum pot face ca această zi să fie una reușită?", spune Gilbert. Acest lucru înseamnă crearea unui mediu care să promoveze un comportament bun. Dacă copilul dvs. se îmbracă foarte bine singur, asigurați-vă că aveți o mulțime de pantaloni cu talie elastică și cămăși ușor de îmbrăcat pentru a reduce frustrarea. Și acordați-i timp suplimentar pentru a se îmbrăca dimineața.

Când vine vorba de întâlnirile de joacă, planificați din timp pentru a minimiza conflictele. Connie Delorey-McGowan, care este director executiv și proprietar al Cobequid Children's Centre din Lower Sackville, NS, sugerează să vă asigurați că există suficiente jucării pentru a le împărți (duplicate dacă este necesar) și o varietate de activități pentru a reduce plictiseala.

Un copil căruia îi este foame, sete, obosit sau grăbit are mai multe șanse să se poarte urât, așa că renunțarea la o gustare sau planificarea unei întâlniri de joacă în timpul somnului este o călătorie sigură spre tărâmul nervilor.

2. Opțiuni de ofertă

Deoarece copiii mici experimentează independența, este important să le oferiți șanse sigure și rezonabile de a o afirma: "Vrei sucul în paharul roșu sau în cel verde?" "Vrei să mergi în parc în cărucior sau pe jos?". Adaugă Delorey-McGowan: "Copiii mici vor să facă alegeri. Dacă spui nu, ei vor și mai mult".

3. Supravegheați

Poate că nu pare a fi un instrument de disciplină, dar nu vă puteți ajuta copilul să învețe un comportament adecvat dacă nu sunteți acolo pentru a-l îndruma. Acest lucru nu înseamnă să intervii pentru a rezolva fiecare problemă, ci mai degrabă să-l ghidezi cum să se comporte:

"Știu că vrei să te dai pe tobogan, dar fetița este în fața ta. Ea se va duce și apoi te poți duce și tu". Și cu cât îl urmăriți mai mult, cu atât mai mult vă veți putea da seama ce situații îl declanșează și cum îl puteți ajuta.

2. Foto: Unsp... (phil-goodwin-txp44viqla8-unsplash_43768800.jpg)

4. Stabiliți așteptările și consecințele

Copiii nu pot respecta regulile dacă nu știu care sunt acestea. Asigurați-vă că instrucțiunile și regulile sunt clare și simple, spune Gail Szautner, președinte al Asociației Saskatchewan Early Childhood și director executiv al Children's Choice Child Development Programs din Prince Albert, Sask. "Stabiliți contactul vizual și verificați dacă dă din cap atunci când îi vorbiți."

Marshall adaugă că indicațiile care folosesc "eu" îi atrag pe copiii mici care vor să fie mulțumiți: "Mi-e teamă că vei cădea de pe scaun. Te rog să stai jos".

Și spuneți clar ce se va întâmpla dacă regulile nu sunt respectate: "Desenăm doar pe hârtie. Dacă desenezi din nou pe masă, va trebui să punem creioanele deoparte".

5. Arătați și povestiți

Copiii mici sunt foarte vizuali, spune Szautner, și, deși cuvintele sunt importante, la fel este și modelarea comportamentului pe care îl doriți. Luați în considerare luarea rândurilor, de exemplu. Ați putea încerca să spuneți: "E rândul tău să pui bănuțul în pușculiță, acum e rândul meu, acum e rândul tău..."

6. Lăudați

Oricât de egocentrici ar fi copiii mici, ei tot vor să vă facă pe plac. Felicitându-vă fiul atunci când vine la masă prima dată când îl rugați, nu numai că îi arătați ce înseamnă un comportament bun, dar vă întăriți și legătura.

"Copiii au nevoie de multă atenție; aceasta este treaba noastră ca părinți. Aveți grijă să acordați atenție comportamentului adecvat", spune Szautner.

3. Foto: Unsp... (ana-klipper-luybpl5jfua-unsplash_72338100.jpg)

7. Redirecționați

"Dacă vedeți că se construiește un acces de furie, distrageți-i atenția cu ceva ce le place să facă", sugerează Szautner. Dacă copilul dvs. de doi ani este frustrat că sora sa mai mare nu vrea să împartă noua ei păpușă, spuneți-i: "Hai să ne jucăm la masa din bucătărie". Iar la această vârstă, copiilor le place să ajute; rugați-i să vă ajute să puneți condimentele pe masă sau să puneți deoparte prosoapele curate.

Redirecționarea poate, de asemenea, să îl "dezlipească" pe copilul dumneavoastră mic de un refuz pe care nu și-l poate scoate din minte. Implicați-l într-o activitate complet nouă.

Împreună cu redirecționarea, denumirea sentimentelor copilului poate fi de ajutor: "Se pare că ești foarte supărat că X ți-a luat mașinuța. Vrei să mergi cu mine pe canapea și să te calmezi?".

8. Îndepărtați

Dacă niciun fel de coaching și distragere a atenției nu funcționează, poate fi momentul să spuneți: "Dacă nu poți să faci cu rândul, trebuie să plecăm". Și, ca în cazul tuturor strategiilor de disciplină, du-te până la capăt.

Delorey-McGowan recomandă stabilirea unui loc confortabil și liniștit unde copilul poate merge cu tine, atunci când și-a pierdut controlul. Nu este vorba de o pedeapsă, ci mai degrabă de un loc unde să se calmeze și să se relaxeze - canapeaua, o treaptă pe scări sau un loc pe covor cu câteva perne confortabile.

9. Nu le spuneți: "Gândește-te la ce ai făcut".

Deși pare să aibă sens să vorbești cu un copil după un incident de comportament nepotrivit, acest lucru este inutil cu copiii mici, spune Szautner. "În ceea ce îi privește, s-a terminat. Aducerea din nou în discuție nu va realiza nimic. Ei nu sunt încă în stadiul de dezvoltare".

4. Foto: Unsp... (stephen-andrews-u0ztce7knly-unsplash_30608100.jpg)

10. Nu le spuneți să își ceară scuze

Nu puteți face un copil să simtă remușcări. Iar această metodă transmite mesajul că lovirea, de exemplu, este în regulă atâta timp cât își cere scuze după aceea.

11. Nu spuneți doar "nu"

Este mai util să le spuneți - și să le arătați - copiilor ce să facă decât ce să nu facă. În loc de "Nu țipați", încercați "Vă rugăm să folosiți o voce liniștită" - și spuneți-o în liniște. Bineînțeles, există situații în care se impune un "nu" ferm (dublat de o acțiune rapidă), atunci când copilul dvs. pune mâna pe cana de cafea fierbinte sau se îndreaptă spre drum. Dar păstrați un "nu" pentru atunci când aveți cu adevărat nevoie de el.

12. Nu-i lăsați să facă ce vor ei

Uneori, în ciuda eforturilor noastre, copiii mici fac o criză sau pur și simplu refuză să se lase influențați. Fiți înțelegător, dar nu cedați. Copilul dvs. trebuie să vadă că vorbiți serios și că sunteți suficient de puternică pentru a rămâne fermă, chiar și în fața furiei copiilor mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team | Categorie: Stiri





pixel