De ce copilul meu vrea mereu jucăriile altor copii?

Data publicării:
De ce copilul tău vrea mereu jucăriile altor copii / FOTO: freepik.com@Racool_studio
De ce copilul tău vrea mereu jucăriile altor copii / FOTO: freepik.com@Racool_studio

Această situație, în care copilului tău i se par mai interesante jucăriile celorlalți, este foarte des întâlnită, lucru care duce la disperarea părinților.



O situație care îi „îngrijorează” pe mulți părinți este ce trebuie să facă atunci când un copil tinde să își însușească jucăriile altor copii. Este o situație care se întâmplă destul de des și care tinde să îngrijoreze (și să îi facă pe părinți să se simtă inconfortabil), dar trebuie să fim calmi, deoarece este ceva normal pentru copii.

Este important să știm de ce se comportă astfel pentru a putea acționa și corecta aceste comportamente în mod corespunzător. Îți spunem ce poate determina un copil să vrea doar ceea ce au alții și îți dăm câteva sfaturi despre cum să crești copiii care iau totul de la alții.

Ceva ce caracterizează dezvoltarea celor mai mici copii, până la vârsta de 3-4 ani, este gândirea egocentrică. La o anumită vârstă, copiii văd lumea și o interpretează din propriul punct de vedere, le este greu să se pună în locul celorlalți, să îi înțeleagă pe ceilalți.... lucru care se reflectă în multe aspecte ale dezvoltării copilului, cum ar fi limbajul și jocul.

În ceea ce privește jocul copiilor, acesta evoluează în paralel cu dezvoltarea în alte domenii (cognitiv, social etc.), trecând de la jocul inițial solitar sau paralel la forme mai „sociale” de joc. Copiii mici se joacă singuri sau, cel mult, în paralel cu alți copii, dar nu există un joc comun ca atare.  Până la vârsta de 4 ani putem diferenția între:

- Jocul individual. Înainte de vârsta de doi ani, nu ține cont de ceilalți.

- Joc paralel. Acesta este un tip de joc în care copiii se joacă împreună, dar nu există o relație între ei. Ei se observă și se imită reciproc, dar nu interacționează. Este frecvent între 2 și 4 ani.

Din toate aceste motive, este normal ca la această vârstă, 3-4 ani, să existe situații în care copiii să le ia jucăriile celorlalți la locul de joacă, acasă sau în clasă. Și este foarte important ca părinții și adulții care interacționează cu copilul să știe cum să acționeze.

Sfaturi pentru creșterea copiilor care iau lucruri de la alții

În acest moment, limitele sunt importante. Spuneți-i clar copilului ce poate și ce nu poate face și învățați-l cum să acționeze corect. Stabilirea unor limite și faptul că nu îi oferiți toate dorințele este important, în acest fel copilul înțelege că nu poate avea tot ce își dorește și își dorește, că există lucruri pe care nu le poate avea.

Un lucru care trebuie evitat este mustrarea excesivă. Dacă îl cert pe copil atunci când acesta ia o jucărie (sau orice obiect, mâncare etc...) de la un alt copil și mă arăt excesiv de supărat, copilul poate reacționa cu mai multă furie și frustrare și intrăm în domeniul „tantrumului”. Putem să ne apropiem și să-i spunem calm copilului că nu putem lua jucăriile și să i le dăm înapoi celuilalt copil. Dacă copilul se enervează și se enervează, îl putem „scoate” pentru un moment din joc cu noi și îi putem spune pur și simplu că trebuie să ceară lucrurile. 

O acțiune care nu este recomandabilă este aceea de a „supracompensa” copilul. De exemplu, un copil mănâncă o gustare, iar copilul meu se rănește și o ia. I-o dăm înapoi celuilalt copil, dar pentru a evita „drama” îi cumpăr alta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





DC Media Group Audience
pixel