Eneagrama copiilor: O tehnică pentru a afla mai multe despre cel mic

Data publicării:
Fotografie de la HONG SON/ Pexels
Fotografie de la HONG SON/ Pexels

Eneagrama copiilor este un instrument de cunoaștere, dar nu trebuie luată ca un adevăr absolut, ci ca un ghid.



Personalitatea, printre diverși factori, este ceea ce face ca doi copii crescuți în același mediu și de aceiași părinți să fie diferiți. Deci, de unde știm de ce are nevoie fiecare copil? Cum să-i însoțim creșterea? Citiți mai departe pentru a afla ce este eneagrama pentru copii și cum ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine copilul.

Astăzi mulți părinți folosesc acest instrument pentru a dezvolta cele mai potrivite strategii care să însoțească dezvoltarea și învățarea micuților lor, în funcție de caracteristicile și nevoile acestora.

Eneagrama pentru copii

Eneagrama pentru copii postulează existența a trei tipuri de creier, fiecare dintre ele conținând 3 subtipuri de personalitate sau eneatipuri. Să le cunoaștem mai jos pentru a stabili care îi aparține copilului tău.

Enetipuri emoționale

Sunt cei care se caracterizează prin „pune inima pe primul loc” și sunt oameni care se gestionează cu mare empatie și sensibilitate. La rândul lor, există 3 subtipuri:

- Cei care caută să fie iubiți. Ei sunt cei care sunt mereu orientați către ceilalți și adesea chiar uită de ei înșiși. Ei caută afecțiune și, prin urmare, sunt afectuoși, apropiați și prietenoși.

- Succes și câștigători. Ei pun pe primul loc imaginea pe care o proiectează asupra celorlalți. Acest lucru îi face adesea să uite cine sunt, deoarece se conformează cu ceea ce vor să arate. Sunt tenace, productivi și foarte sociabili.

- Sensibili și suferinzi. Sunt foarte vulnerabili și susceptibili la critici. În același timp, își doresc să fie speciali, așa că devin creativi pentru a ieși în evidență.

2. Fotografie... (pexels-goumbik-296308_41813500.jpg)

Fotografie de la HONG SON/ Pexels

Enneatipuri raționale

Spre deosebire de enneatipurile emoționale, cele raționale sunt cele care se lasă ghidate de capul lor, adică de gândire. Împărtășim subtipurile:

- Observatori. Ei tind să fie mai introvertiți, preferând să fie singuri sau în interacțiuni reduse, unu-la-unu. Sunt liniștiți și le place să păstreze o anumită distanță. Uneori au dificultăți în a-și exprima emoțiile.

- Nesiguri și îndoielnici. Ei sunt cei care se gândesc cel mai mult la o problemă, deoarece trebuie să se simtă în siguranță înainte de a continua. Din acest motiv, uneori sunt foarte nervoși. Este foarte important să-și întărească stima de sine și să-i informezi că sunt capabili să-și atingă obiectivele.

- Energici și entuziaști. Sunt acei copii care sunt mereu în mișcare. Ei nu încetează să facă lucruri pentru că vor să se distreze cât mai mult. Sunt extroverti și foarte sociabili. Uneori, pot chiar să aibă probleme de concentrare.

3. Fotografie... (pexels-vika-glitter-392079-1648389_28182300.jpg)

Fotografie de la Vika Glitter/ Pexels

Enneatipuri instinctive

Sunt mai degrabă impulsivi și instinctivi și în cadrul acestui grup avem trei profiluri:

- Perfecţionişti. Au o față dublă: pe de o parte se străduiesc să obțină ceea ce își doresc, dar în același timp sunt inflexibili și rigizi. Au tendința de a fi pretențioși. Acest atașament față de reguli și respectul lor ia o anumită spontaneitate și prospețime de a te bucura de cuceriri.

- Cei care vor să dețină controlul. Sunt autoritari și puternici. Se caracterizează prin protecția celor pe care îi consideră cei mai slabi și sunt iubitori de ceea ce este drept. Ei pot fi răzbunatori uneori, așa că este bine să-i învățați autocompasiunea. Cu oamenii lor de încredere sunt loiali și au dăruire absolută

- Conciliatori și făcători de pace. Nu se simt confortabil cu conflictele. Ei oferă ajutor altora, care este „călcâiul lui Ahile”. Trebuie să-i înveți să stabilească limite, deoarece uneori pot exagera în generozitatea lor.

Scopul folosirii eneagramei cu copiii este de a cunoaște, acceptă și respectă felul lor de a fi, oricare ar fi acesta. Cu scopul de a oferi cea mai bună companie posibilă, sprijin și ajutor în timpul copilăriei dumneavoastră.

Trebuie să ne amintim că copiii noștri au propria lor personalitate și că gusturile și nevoile lor nu trebuie să coincidă cu ale noastre, indiferent cât de mult suntem părinții lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel