Expresii interzise în familiile cu copii: Cu cuvinte putem educa, dar și dăuna

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

Cuvintele nu sunt inofensive și nici măcar lipsite de sens. În schimb, ele creează și modelează realitatea și transmit idei și evaluări. De multe ori creează prejudecăți. Să vedem care sunt frazele interzise dacă ai copii și ce ar trebui să evite familiile cu copii.



Pentru o lungă perioadă de timp, centrismul adulților a condus la credința că utilizarea anumitor fraze a împuternicit copiii. „Asta este lumea reală, trebuie să-i pregătești pentru asta” este o frază care rezumă acest stil de educație.

Cu toate acestea, comportându-se astfel, inteligența emoțională și importanța unui bun tratament și respect sunt trecute cu vederea. Copiii nu sunt întăriți printr-o educație bazată pe frică, pedeapsă sau abuz. Citiți mai departe pentru a afla ce fraze nu trebuie folosite niciodată într-o familie cu copii.

1- „Ești inutil”

Orice adjectiv alegem (inutil, prost sau altul), trebuie să fim conștienți nu doar de agresivitatea acestor cuvinte, ci și de răul pe care îl putem provoca copilului respectiv.

De exemplu, îi putem face să creadă că sunt cu adevărat inutili și că se simt recunoscuți în acea etichetă. De-a lungul timpului le însușesc și își uită originea. Acesta este modul în care devin incapabili să se vizualizeze ca fiind de succes sau capabili să-și atingă obiectivele.

2- „M-ai obosit”

Este adevărat că uneori s-ar putea să avem nevoie de o pauză, deoarece echilibrul dintre viața personală, cea profesională și cea de familie poate fi obositoare. Cu toate acestea, trebuie să evităm să punem tot stresul pe copii. Poate chiar să-i facă să se teamă că îi vom abandona.

2. Fotografie... (familie--pexels-cottonbro-studio-6667307_39606200.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

3- „Nu mai plânge, nu e sfârșitul lumii”

Este una dintre frazele care se repetă cel mai des și care merge și mai profund. Această afirmație invalidează complet emoțiile copilului și minimizează ceea ce îl afectează.

4- „Pentru că așa am spus eu”

O frază care face apel la autoritate, dar nu la sens sau explicație. Adică nu există învățare sau reflecție. În felul acesta, ceea ce îi învățăm pe copii este că trebuie să se supună, fără măcar să ne întrebăm de ce. Cu timpul și repetarea acestei idei, ei pot învăța să fie supuși și necritici.

5- „Dacă nu îi dai un sărut bunicii, mă voi supăra”

Important aici este ca dorințele copilului să nu fie respectate și să se exercite presiuni pentru a saluta sau a arăta afecțiune față de o altă persoană, deși nu își dorește acest lucru.

Pe de altă parte, îi expunem într-o situație de stres și anxietate, deoarece se confruntă cu un caz de soluție contradictorie: nu vor să îi enerveze pe părinți, dar nici nu vor să dea acel sărut. Indiferent de decizia pe care o vor lua, vor simți că nu reușesc la ceva.

6- „Mă vei înnebuni”

Este de netăgăduit că de multe ori ne simțim copleșiți de anumite provocări pe care ni le prezintă copiii. Cu toate acestea, folosirea acestor tipuri de fraze poate genera multă anxietate, deoarece se simt responsabili pentru disconfortul nostru. Ca adulți, suntem, de asemenea, responsabili pentru propria noastră îngrijire, odihnă, stabilirea limitelor de timp și cerem ajutor dacă avem nevoie.

3. Fotografie... (familie--pexels-elina-fairytale-4008800-1_15510300.jpg)

Foto: Elina Fairtale/ Pexels

7- „La vârsta ta, eu...”

Comparațiile nu sunt bune, pentru că pierd mereu din vedere contextul în care au loc anumite evenimente. Acestea îl pun pe copil în situația de a trebui să semene cu cineva și să scoată în evidență ceea ce nu a fost realizat, legându-l de frustrare.

Ele pot chiar să-i submineze stima de sine, să genereze resentimente, răzbunare, sentimente de inferioritate și competiție nesănătoasă.

Fără îndoială, cuvintele pe care le rostim pot construi punți care să ne aducă mai aproape de oameni, sau să-i distrugă și să ne îndepărteze de ei.

În plus, propozițiile pot avea potențial pozitiv și constructiv sau pot fi dăunătoare. Prin urmare, nu trebuie să subestimăm importanța și impactul său asupra personalității și dezvoltării psiho-emoționale a copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel