Guvernul face economii renunțând la mesele calde pentru un milion de elevi, așa cum prevedea Legea Educației

Data publicării:
Guvernul face economii renunțând la mesele calde pentru un milion de elevi, așa cum prevedea Legea Educației / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @hryshchyshen
Guvernul face economii renunțând la mesele calde pentru un milion de elevi, așa cum prevedea Legea Educației / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @hryshchyshen

Guvernul a ales să facă economii semnificative, cu impact direct asupra educației. Conform unui proiect de ordonanță de urgență obținut de Edupedu.ro, se prevede amânarea aplicării Art. 77 alin (4) până la 1 ianuarie 2025. Acest lucru înseamnă că un milion de elevi nu vor primi o masă caldă, așa cum prevedea Legea Educației.



Finanțarea pentru Programul Național „Masă Sănătoasă” în 2024 este limitată la suma de 1.139.400 de mii de lei, destinată preșcolarilor și elevilor din maxim 1000 de unități de învățământ. Din această sumă, doar 400 de școli noi vor beneficia de finanțare, înlocuind practic cele 450 de școli care au beneficiat de masă caldă în 2023, potrivit Edupedu.ro.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru Programul Național „Masă sănătoasă” a fost pus în dezbatere publică pe 29 noiembrie, iar cele 450 de școli aprobate prin H.G. nr. 999/2023, care au primit fonduri în octombrie 2023, sunt automat incluse în noul program începând cu 1 ianuarie 2024.

Guvernul ar putea susține efectiv doar 400 de școli noi în 2024

Cu o finanțare de 133.441 mii lei pentru cele 450 de școli în ultimele două luni din 2023, acestea au asigurată continuitatea intervenției pentru primele 9 luni ale anului viitor, cu o finanțare estimată la aproximativ 600.500 mii lei. Astfel, după finanțarea școlilor din programul pilot Masa caldă, vor mai rămâne 538.900 mii lei disponibili pentru suport alimentar și în alte școli.

Cu o finanțare medie de 1.35 mii lei pe an pe școală, Guvernul ar putea susține efectiv doar 400 de școli noi în 2024. Această decizie ridică întrebări cu privire la prioritățile guvernamentale în ceea ce privește bunăstarea și sănătatea elevilor în anul electoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel