Iată de ce are nevoie adolescentul tău să faci în loc să-l cicălești, conform unui sondaj

Data publicării:
 Iată de ce are nevoie adolescentul tău să faci în loc să-l cicălești, conform unui sondaj / foto: freepik.com
Iată de ce are nevoie adolescentul tău să faci în loc să-l cicălești, conform unui sondaj / foto: freepik.com

Când vine vorba de adolescenți, poate fi o adevărată provocare pentru părinți să știe ce au nevoie de la noi în orice moment. Există momente în care o prăpastie pare să se deschidă între părinți și copii, mai ales atunci când apare un conflict sau o ceartă. 



Un studiu recent a aruncat o lumină asupra reacțiilor emoționale și mecanismelor de adaptare ale adolescenților și tinerilor adulți din generația Z, cei născuți între 1997 și 2012.  


Cercetarea, realizată de Walton Family Foundation și Gallup, a implicat 1 675 de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani și cel puțin unul dintre părinții lor. Conform rezultatelor, în timp ce majoritatea adolescenților din Generația Z au arătat că se simt fericiți în fiecare zi, un număr semnificativ au raportat, de asemenea, că se confruntă cu stres, anxietate și tristețe. 

Dr. Lisa Damour, Ph.D., un psiholog care lucrează în colaborare cu fundația, discută rezultatele: „În timp ce preadolescenții și adolescenții par uneori distanți, aceste rezultate ne spun că atunci când copiii sunt supărați, ei doresc ca adulții să îi asculte, să le ia sentimentele în serios și să le ofere spațiu”, a declarat Damour.

Nouăzeci și patru la sută dintre adolescenți au declarat că se simt adesea fericiți, dar 45 la sută s-au simțit și stresați, 38 la sută anxioși și 23 la sută triști.

Citește și „Fiule, e timpul să te muți": traiul cu fiul de peste 30 de ani afectează bunăstarea mamelor”

Dar de ce au nevoie fiii și fiicele noastre adolescente?

Una dintre principalele concluzii ale studiului este ce așteptări au adolescenții din Generația Z de la părinții lor, cum vor ca aceștia să îi susțină în timpul tulburărilor emoționale.

Șaizeci și doi la sută doresc ca părinții lor să asculte, mai degrabă decât să ofere sfaturi, iar 56 la sută preferă să li se acorde spațiu.

Aceasta înseamnă, explică psihologul, o abordare echilibrată a sprijinului emoțional, care să pună accentul pe ascultare și empatie în detrimentul intervenției directe. Cu alte cuvinte: ascultarea și însoțirea, mai degrabă decât prelegerea.

În afară de sprijinul pe care li-l pot oferi părinții, „atunci când preadolescenții și adolescenții se simt supărați, ei apelează la o serie de strategii adaptative pentru a-și gestiona emoțiile”, potrivit psihologului.

Când vine vorba de autoconfort, Generația Z are o mare varietate de mecanisme de adaptare: ascultatul muzicii a fost cel mai popular (58%), urmat de jocurile video și discuțiile cu prietenii (ambele 45%).

Damour a declarat: „Este ușor pentru adulți să subestimeze valoarea emoțională pentru adolescenți a ascultării muzicii, a recurgerii la distracția scurtă a unui joc video sau a conectării cu prietenii, dar acestea sunt toate modalități prin care adolescenții gestionează eficient sentimentele inconfortabile.

Adolescenții se simt presați să fie perfecți

Un alt fapt relevant relevat de sondaj este că o treime dintre tinerii din generația Z se simt presați să fie perfecți, iar acest lucru este mai frecvent în rândul fetelor decât în rândul băieților.

Acesta este un aspect pe care părinții ar trebui să îl revizuiască în ceea ce privește așteptările pe care le punem de la copiii noștri și importanța de a-i însoți în procesul de învățare, mai degrabă decât de a ne aștepta ca ei să obțină succesul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel