Îngrijorări privind influența AI asupra copiilor. Experții vin cu sfaturi și evidențiază riscurile inteligenței artificiale pentru cei mici

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Inteligența artificială face furori în lumea tehnologiei, mai ales după lansarea ChatGPT și GPT-4, iar lumea celor mici nu este nici pe departe ferită de influențele AI.



Inteligența artificială are potențialul nu numai de a schimba viața angajaților, ci și viața unui alt grup demografic: copiii. Cei mici folosesc deja jucării și platforme bazate pe inteligență artificială care scriu povești înainte de culcare prin simpla apăsare a unui buton, conform CNBC.

„Copiii de astăzi îi numim „Generația AI” deoarece sunt înconjurați de AI aproape oriunde merg, iar modelele AI iau decizii care determină videoclipurile pe care le vizionează online, programa lor școlară, asistența socială pe care o primesc familiile lor și multe altele”, a spus Seth. Bergeson.

Saurabh Sanghvi și Jake Bryant, parteneri la McKinsey (o firmă globală de consultanță în management fondată în 1926 de profesorul de la Universitatea din Chicago, James O. McKinsey, care oferă servicii profesionale corporațiilor, guvernelor și altor organizații) sunt de părere că inteligența artificială se va dezvolta în continuare.

„Aceste tehnologii nu vor dispărea și vor continua să avanseze și să aibă un impact mai mare asupra profesiilor și interacțiunilor noastre zilnice”, au spus aceștia. 

Prin urmare, AI-ul va putea avea un rol major asupra generațiilor viitoare. Competențele în acest domeniu pot fi chiar o cerință pentru job, iar schimbările tehnologice ar putea determina traseele de carieră.

Îngrijorări privitoare la efectele AI-ului asupra copiilor

Există, în același timp, îngrijorări că inteligența artificială ar putea reprezenta o sabie cu două tăișuri, mai ales când vine vorba de copii.

Riscurile variază de la probleme de confidențialitate și siguranță la efecte psihologice și comportamentale, potrivit unui raport al UNICEF și al Forumului Economic Mondial.

Acestea pot veni de pe rețelele sociale, de exemplu. Algoritmii bazați pe inteligență artificială învață ce conținut caută copiii și cu ce conținut interacționează. AI-ul livrează apoi același tip de conținut, chiar dacă ar putea fi dăunător pentru cei mici sau pentru cei din jurul lor. Deși platformele de social media au luat măsuri pentru a atenua problema, nu au reușit să o elimine.

Copiii pot fi, de asemenea, mai puțin atenți în a-și partaja datele personale online.

Potrivit Forbes, este posibil ca părinții să sesizeze că cei mici ar putea deveni dependenți de interacțiunea cu inteligența artificială. Acest lucru ar putea deveni o problemă dacă se ajunge la un punct în care copiii preferă să interacționeze cu AI-ul decât cu alți oameni. În plus, există pericolul ca chatboții să poată fi utilizați pentru a se angaja într-un comportament abuziv sau de agresiune, de exemplu, prin crearea de conținut de intimidare care nu ar putea fi urmărit cu ușurință până la persoana responsabilă pentru realizarea acestuia. Inteligența artificială ar putea activa o formă de „hărțuire prin proxy”, deoarece agresorii nu se vor simți responsabili pentru acțiunea robotului, chiar dacă ei au determinat-o.

De asemenea, potrivit raportului UNICEF, inteligența artificială poate agrava inechitatea și susține părtinirea.

„De exemplu, școlile care folosesc învățarea automată și tehnologia AI pentru a sorta aplicațiile elevilor pot exclude din neatenție, dar sistematic anumite tipuri de candidați”, se arată în document.

„În Marea Britanie, am văzut un nou algoritm de inteligență artificială care evaluează incorect examenele de nivel A ale studenților, năruind speranța multora de a merge la universități de top”, a mai spus Seth. Bergeson.

Care este soluția

Educația este cheia pentru abordarea și atenuarea acestor riscuri, au spus experții.

„Copiii vor trebui să înțeleagă cum funcționează aceste tehnologii, astfel încât să poată înțelege potențialele limitări, îmbunătățiri și cum să utilizeze eficient aceste instrumente”, au spus Sanghvi și Bryant.

„Începeți prin a preda elementele de bază ale modului în care funcționează inteligența artificială”, a spus Aimee Roundtree, profesor la Universitatea de Stat din Texas.

„Învățați copiii despre inteligența artificială într-un limbaj simplu și la nivelul lor de înțelegere”, a adăugat ea.

De asemenea, potrivit experților, nu este vorba doar de înțelegerea inteligenței artificiale. A învăța cum să interacționezi cu ea este la fel de important. Aceasta include încurajarea abilităților precum gândirea critică și creativitatea care ar putea completa AI-ul, precum și abordarea riscurilor, cum ar fi dependența excesivă de AI pentru luarea deciziilor.

„Înțelegerea inteligenței artificiale va deveni din ce în ce mai importantă în formarea de cetățeni responsabili, educați, care să ia decizii și să se susțină singuri într-o lume din ce în ce mai automatizată”, a adăugat Roundtree.

În cele din urmă, învățarea copiilor despre inteligența artificială responsabilă și utilizarea acesteia într-un mod sigur și etic este, de asemenea, vitală, au spus experții.

„Copiii și tinerii trebuie să înțeleagă că AI are limite și poate greși”, a spus Bergeson. „Inteligența artificială are limitări foarte serioase și poate fi părtinitoare și prejudiciată în ceea ce privește rezultatele sale. Tinerii ar trebui să fie învățați să gândească critic și să decidă cum și cât de mult doresc să folosească modelele AI.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team | Categorie: Stiri
Tagurile articolului: ai copii inteligenta artificiala parinti





pixel