Întrebarea pe care tata trebuie să o adreseze mamei în fiecare zi

Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets/Pexels
Fotografie de la Anna Shvets/Pexels

Nașterea deschide corpul mamei, eliberează viața pe care de nouă luni femeia a prețuit-o ca pe o comoară, ca pe o minune, ca pe o așteptare de bucurie și ca speranță. Privite în acest fel, durerea mamei, suferința ei, așteptările ei toate par a fi rezumate doar în dragoste.



Există, totuși, un aspect gri în nașterea unui copil de care multe femei suferă și puține sunt capabile să-l înțeleagă: depresia post-partum.

Depresia post-partum este un rău întunecat care este prea des subestimat, uneori negat și alteori confundat cu oboseala și stresul obișnuit.

Un copil este o bucurie, dar o mamă știe că este și o renunțare: este renunțarea la acea stare de grație în care maternitatea așează femeia și este o renunțare la „proiecte”și vise proprii care vor rămâne neîmplinite cel puțin pentru o perioadă de timp. De fapt, din momentul nașterii, realizarea viitorului familiei este pusă în mâinile femeii.

2. -imagine fara descriere- (pexels-kampus-production-7919578_19061000.jpg)

Sursa foto: Kampus Production/Pexels

Familia și societatea riscă însă să transforme responsabilitățile proaspetei mame într-o povară sau un test greu de înfruntat: mama este rareori susținută și deseori judecată; este greu pentru bunici, soacre, mătuși și prieteni să se pună la dispoziția mamei,în schimb este mai ușor să dea sfaturi, să emită judecăți, opinii și sentințe de care o proaspătă mamă nu are nevoie.

Nimeni nu admite că a fi părinte este o meserie care se învață la locul de muncă și nimeni nu mărturisește că, când vine vorba de sarcina de a ne educa copiii, toți am făcut greșeli.

Odată cu nașterea unui copil, femeia din tine rămâne pe ultimul loc din viața ta și acest lucru este GREȘIT pentru că va crea un dezechilibru care îți va pune în pericol nu numai relația de cuplu, ci întreaga familie, inclusiv minunea proaspăt născută.

După naștere mama începe să gândească urmărind nevoile copilului și instinctul de a-i satisface nevoile. Pentru lume ea nu mai este în centrul atenției și al intereselor pentru că și-a îndeplinit deja sarcina de a procrea și acum binele suprem este copilul.

Rolul tatălui

Ce ar trebui să-și întrebe fiecare tată partenera după nașterea unui copil și în fiecare zi este: „De ce ai nevoie acum?”

Unul dintre primele motive pentru „disconfortul” post-partum constă în lipsa de ascultare: femeia se trezește „neauzită” în timp ce atenția a lumii întregi este asupra copilului.

Recunoașterea nevoii mamei, înțeleasă ca recunoaștere a singularității și a puterii ei, este cel mai important lucru pe care un tată îl poate face pentru familia sa.

La întrebarea: „De ce ai nevoie acum?” se caută complicitate și participare, unire și împărtășire, sacrificiu și iubire.

3. -imagine fara descriere- (pexels-kampus-production-7919609_88647600.jpg)

Sursa foto: Kampus Production/Pexels

Tații ar putea fi surprinși de faptul că, după nașterea copilului, mama are nevoie doar de un duș, pentru ca mai apoi să alerge la copilul care o așteaptă fără să ude podeaua sau fără să își fi clătit balsamul din păr.

Uneori, o mamă aspiră la o simplă cafea împreună cu o prietenă, 30 de minute de pauză totală, departe de copil dar știindu-l în siguranță cu tata.

După nașterea unui copil, bunăstarea mamei este la fel de importantă ca și cea a copilului și dacă mama este bine, tatăl este bine, copilul este și el bine. Rețineți acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel