Lista generațiilor: Caracteristicile și provocările unice ale fiecăreia. Unii experți susțin că ACEASTA este cea mai educată din toate timpurile!

Data publicării:
Lista generațiilor: Caracteristicile și provocările unice ale fiecăreia. Unii experți susțin că ACEASTA este cea mai educată din toate timpurile! / FOTO: freepik.com @boggy
Lista generațiilor: Caracteristicile și provocările unice ale fiecăreia. Unii experți susțin că ACEASTA este cea mai educată din toate timpurile! / FOTO: freepik.com @boggy

Cu toții facem parte dintr-o generație. O generație pe care o împărtășim cu oameni care s-au născut în aceeași perioadă, au avut o educație asemănătoare cu a noastră și au fost sub influența acelorași evenimente socio-politice și economice ca și noi. 



Cu toate că suntem toți în aceeași barcă, e interesant că de multe ori nu ne dăm seama cât de diferiți suntem în același timp. Suntem ca frații și surorile aceleiași familii mari, dar cu gusturi și abordări diferite față de viață.

A înțelege ce ne leagă și ce ne desparte de ceilalți nu doar că ne ajută să înțelegem mai bine societatea, dar și să fim mai empatici cu cei care au trecut prin epoci diferite. Așa că, haideți să aruncăm o privire mai atentă la ce ne face unici și să ne bucurăm de diversitatea generațională!

De ce societatea este împărțită în generații?

De ce avem această obișnuință de a împărți societatea în generații? Nu este deloc un concept nou. Se spune că a apărut undeva în anii 1920, odată cu dorința sociologilor și antropologilor de a pune la punct niște limite clare, care să le permită să studieze mai profund societatea. Pe parcursul anilor, a căpătat o importanță deosebită, mai ales odată cu avântul marketingului și al publicității. Sub influența acestora, fiecare generație a început să fie etichetată în funcție de trăsăturile sale distinctive, gusturile și preferințele.

Astăzi, conceptul de generații nu doar că ne ajută să identificăm diversele grupuri sociale care conviețuiesc în societate, ci reprezintă și o resursă valoroasă pentru a înțelege impactul pe care l-a avut fiecare epocă istorică asupra evoluției oamenilor. E clar că momentul nașterii noastre are un impact imens nu doar asupra educației sau relației noastre cu societatea, ci și asupra modului în care percepem lumea înconjurătoare.

Fie că trăim în vremuri de război, pandemii sau revoluții sociale, aceste experiențe nu afectează doar oportunitățile pe care le avem în viață, ci modelează și modul în care privim și gestionăm cotidianul. Astfel, împărțirea societății în generații nu doar facilitează studiul particularităților fiecărui moment istoric, ci și ne ajută să înțelegem mai profund cum fiecare etapă a influențat perspectiva de viață a generației sale.

Care sunt generațiile care trăiesc împreună astăzi?

SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

Să aruncăm o privire la generațiile care coexistă în lumea noastră agitată de astăzi. Nu doar că sunt definite de vremurile în care au apărut și de trăsăturile distinctive, dar și de felul în care privesc lumea și reacționează la evenimentele ce marchează sfera socială, economică, politică și tehnologică. Iată o prezentare a generațiilor care trăiesc împreună în prezent și a principalelor elemente care le diferențiază.

Copii postbelici (1930-1948)

Cunoscuți și sub numele de Generația Tăcută, sunt un grup de oameni care astăzi depășesc vârsta de 70 de ani. La nivel global, această generație se referă la cei născuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în contextul istoric local, se extinde și asupra celor născuți în timpul Războiului Civil.

Emergând din vremuri extrem de dificile, marcate de o rată înaltă a mortalității infantile, Generația Tăcută este probabil cea mai restrânsă numeric dintre toate. Caracterizată de un simț al muncii și al austerității, această generație a fost educată într-o cultură a sacrificiului și a efortului, impusă de condițiile politice, sociale și economice severe ale epocii. Acești oameni se mulțumesc cu puțin, apreciind micile detalii și valorând tot ceea ce au, conștienți de greutățile vieții.

Părinți consecvenți și rigizi, au transmis aceste valori și generațiilor următoare, construind educația copiilor pe pilonii muncii și austerității. Astfel, copiii postbelici sunt recunoscuți drept modele de integritate și disciplină, având o perspectivă profundă asupra vieții, modelată de experiențele lor unice și de capacitatea de a valoriza esențialul într-o lume în continuă schimbare.

Baby Boomers (1949-1968)

Spre deosebire de cei născuți imediat după război, se remarcă ca fiind cea mai numeroasă dintre toate. Secretul acestei creșteri semnificative rezidă în faptul că membrii acestei generații au venit pe lume după Războiul Civil Spaniol, într-un context de pace și prosperitate economică, oferind cuplurilor încredere și stabilitate pentru a-și extinde familiile. Astfel, a izbucnit ceea ce putem numi cu siguranță o adevărată explozie demografică, marcând începutul Generației Baby Boom.

Aceasta a fost prima generație care a avut privilegiul de a experimenta perioada de prosperitate postbelică. Beneficiind de condiții de viață îmbunătățite în comparație cu părinții lor, membrii Generației Baby Boom s-au bucurat de mâncare mai bună, au devenit proprietari de case, au trăit primul exod rural-urban, și-au permis să achiziționeze mașini și să se relaxeze în vacanțe pe litoral. Această generație a fost un motor al promovării industriale și a sectorului de afaceri, urcând rapid pe scara ierarhică la locul de muncă.

Cu toate că au menținut în continuare conceptul tradițional de familie, Generația Baby Boom a fost pionieră în a permite femeilor să intre în viața profesională. Înarmată cu educația primită de la părinți, a adoptat un stil de educație tradițional, dar cu o mai mare toleranță, reușind să îmbine valorile conservatoare cu deschiderea către schimbare. Astfel, membrii acestei generații au contribuit la conturarea unei lumi în care tradiția și progresul coexistă armonios.

Generația X (1969-1980)

A fost o epocă de transformare, iar membrii acestei generații au fost martorii direcți ai ascensiunii consumerismului și introducerii primelor inovații tehnologice. Au fost primii care au descoperit magia CD-ului, au experimentat cu computerele desktop și au călătorit cu muzica lor pe walkman. Generația X a fost pionieră și în explorarea teritoriului Internetului, asistând la revoluția digitală în devenire.

Cu toate acestea, au fost și prima generație care a început să se obsedeze de succesul profesional. Într-o lume a muncii condusă de baby boomers, acești indivizi au simțit nevoia să lupte din greu pentru a-și găsi locul. Cu toate eforturile depuse, au reușit să trăiască confortabil și au fost martorii unor schimbări sociale rapide aduse de tehnologie.

Generația X s-a remarcat și prin deschiderea față de schimbare, devenind părinți mult mai toleranți și deschiși decât predecesorii lor, dar și mai preocupați de protecția și siguranța copiilor lor. Astfel, membrii acestei generații au navigat prin peisajul schimbător al vremurilor lor, aducând o contribuție unică la tapetul social și cultural.

Generația Y sau Milenialii (1981-1993)

Au o intrare în scenă coincizând cu începuturile digitalizării și tehnologiei moderne. Acest avantaj digital, combinate cu oportunitățile semnificative oferite de părinții lor, i-a propulsat într-o poziție de pregătire fără precedent în istorie, atât în plan academic, cât și în cel profesional și tehnologic. Ei sunt o generație extrem de informată, insistentă și pentru care existența fără tehnologie este greu de înțeles.

Cu toate acestea, intrarea lor în lumea muncii a fost marcată de o serie de crize economice, contribuind la o sărăcire a economiilor personale și generând un sentiment general de frustrare. Pe plan social, Milenialii au fost campioni ai deschiderii în diverse domenii, de la susținerea transformărilor în favoarea drepturilor lucrătorilor și comunității LGTBI, până la promovarea includerii femeilor în societate și respectul pentru mediu.

Această generație adoptă cu fermitate valori clare, aspirând la o viață mai bună pentru copiii lor și conștientizând importanța unei educații solide pentru noile generații. Astfel, ei investesc cu pasiune în oferirea tuturor oportunităților copiilor lor, dorindu-și ca aceștia să crească ca indivizi conștienți și pregătiți să facă față provocărilor lumii moderne.

Generația Z (1994-2010)

Mai este cunoscută și sub numele de centenari, în plină eră a boom-ului tehnologic. Cu un avantaj incontestabil, acești tineri nu au fost nevoiți să se adapteze la evoluția tehnologică, ci să o adopte cu naturalitate, reprezentând astfel o generație foarte antreprenorială, cu capacitatea de a învăța rapid și de a deveni autodidactă, beneficiind de acces infinit la informație încă de la naștere.

Creativi și transgresivi, centenarii sunt conștienți și dedicați problemelor sociale, îmbrațișând ideea că lumea are nevoie de o schimbare radicală. Având o viziune deschisă și liberală asupra vieții, ei sfidează tabuurile și stereotipurile, experimentând o sexualitate mai fluidă și adoptând atitudini ireverențioase față de modelele tradiționale.

Cu toate acestea, faptul că s-au născut într-o perioadă calmă istorică și prosperitate economică a generat o dublă fațetă a monedei. Pe de o parte, au avut oportunitatea de a explora lumea cu intensitate sporită, iar pe de altă parte, au devenit mai sensibili emoțional, potrivindu-se profilului copiilor Generației X. Această sensibilitate îi face să se simtă mai ușor frustrați și poate să le ofere provocări în a depune eforturi semnificative pentru atingerea obiectivelor personale. În ansamblu, Generația Z reprezintă o sinteză captivantă a creativității, angajamentului social și unei abordări nonconformiste a vieții.

Generația Alpha (2010-prezent)

Sunt acei copii ai Generației Y care au văzut lumina zilei în ultimele două decenii și care au experimentat deja o pandemie globală, un eveniment care, fără îndoială, va lăsa amprente profunde asupra perspectivei lor asupra lumii. Aceasta reprezintă prima generație născută în întregime în secolul XXI, o generație a cărei existență este strâns legată de tehnologie, o prezență constantă în fiecare aspect al vieții lor.

Pentru acești tineri, tehnologia nu este doar un instrument, ci un element central al existenței lor cotidiene. Ei trăiesc prin intermediul rețelelor de socializare și preferă să interacționeze cu ceilalți prin intermediul tehnologiei, mai degrabă decât să opteze pentru comunicare față în față.

Generația Alpha este cunoscută pentru sensibilitatea și fragilitatea lor emoțională, subjugată presiunilor exercitate de mediul online și rețelele de socializare. Acest context îi poate face să se simtă adesea ușor frustrați și, uneori, predispuși la stări de depresie. Cu o prezență notabilă pe scena contemporană, ei împart acestă caracteristică cu Generația Z, fiind adesea denumiți „generația de sticlă”. Unii experți susțin că la momentul în care vor ajunge la maturitate, vor fi cea mai educată generație din toate timpurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Stil de viata





DC Media Group Audience
pixel