Lucrul pe care NU ar trebui să-l forțezi pe copilul tău niciodată să-l facă! Specialiști: „Părinții le spun asta micuților tot timpul”

Data publicării:
Lucrul pe care NU ar trebui să-l forțezi pe copilul tău niciodată să-l facă! Specialiști: „Părinții le spun asta micuților tot timpul” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
Lucrul pe care NU ar trebui să-l forțezi pe copilul tău niciodată să-l facă! Specialiști: „Părinții le spun asta micuților tot timpul” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Fie că este vorba despre un alt copil la locul de joacă, un prieten la o petrecere de ziua de naștere sau un văr la o reuniune de familie, situația apare adesea. Poate fi chiar și un frate. 



Copilul tău mic, pe care îl știi ca fiind de obicei adorabil, se enervează dintr-un motiv minor - o jucărie dorită, o tură la leagăne - și smulge ceva din mâinile altui copil, îl împinge sau îl lovește.

„Nu!” exclami, simțindu-te rușinat că micuțul tău s-ar comporta astfel. Fugi spre el, îl apuci de mâini și te apleci să-l privești în ochi. Și acum, ce? Nu poți să anulezi rănirea provocată, dar trebuie să faci ceva, nu?

Așa că spui ceea ce pare a fi cea mai potrivită replică, probabil aceeași expresie pe care părinții tăi au folosit-o cu tine când te-ai comportat urât în copilărie: „Du-te și cere-ți scuze!”

Pentru copilul tău, acest lucru are un efect concret, dar este acesta cel mai bun mod de a gestiona situația?

Problema cu scuzele forțate

SURSA FOTO: freepik.com @user6699736

Într-o postare recentă pe Instagram, terapeutul Deena Margolin explică că problema cu scuzele forțate este că „de fapt nu îi înveți să le pară rău, să-și asume responsabilitatea sau să arate compasiune”.

Cu toții am văzut copii cerându-și scuze neautentice - poate mormăind cu ochii în pământ sau spunând cuvintele într-un ton batjocoritor.

Sigur, poți face un copil să-și spună scuzele, dar poți să-l faci să și simtă asta?

Dacă copilul tău pare să se bucure de ceea ce a făcut și/sau oferă scuze false, nu-ți face griji că este ceva în neregulă cu el. 

„Scuzele forțate pot face copilul să se simtă rușinat – ca și cum ar fi un `copil rău`. Asta nu duce la nicio învățare și creștere reală!”, spune Margolin pentru HuffPost.

De asemenea, nu garantează că copilul tău va ajunge singur la scuze data viitoare.

Cum să-i ajuți pe copii să simtă empatie și să-și ceară scuze sincer

Dacă vrei ca scuzele copilului tău să fie autentice și sincere, Margolin și Gallant sugerează următoarea abordare:

„Uite, plânge acum. Cum crezi că se simte?” (Așteaptă un răspuns de la copil.) „Da, se simte foarte supărat. Lovirea nu este niciodată în regulă. Hai să vedem cum putem ajuta să se simtă mai bine și să ne cerem scuze.”

Scuzele trebuie să aibă un context care să le facă să conteze cu adevărat.

Copilul tău s-ar putea să nu înțeleagă imediat perspectiva celuilalt copil, dar nu-ți face griji. Barchers explică: „A cere copilului să descrie punctul de vedere al celuilalt este dificil, deoarece copiii sunt foarte egocentrici”.

Poate fi necesar să-i oferi copilului tău îndemnuri suplimentare, cum ar fi să observi că celălalt copil plânge sau să întrebi cum s-ar simți copilul tău dacă cineva l-ar lovi.

Astfel, atunci când te apropii de copilul rănit, copilul tău va înțelege ce înseamnă să-ți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale și să-ți ceri scuze cu compasiune, spun Margolin și Gallant.

Barchers sugerează, de asemenea, să încurajezi copilul să-și extindă scuzele, spunând ceva de genul: „Îmi pare atât de rău. Ar fi trebuit să întreb dacă putem să luăm pe rând” sau „Îmi pare foarte rău. Putem discuta despre motivul pentru care am fost atât de frustrat încât am țipat la tine?”

Dacă copilul tău este mic sau reticent să vorbească, poți modela cum sună o scuză autentică. Margolin și Gallant sugerează să spui ceva de genul: „Ești bine? Văd că te simți foarte supărat. Ne pare rău. Lovirea nu este niciodată în regulă. Putem face ceva pentru a te ajuta să te simți mai bine?”

Este tentant să-ți ceri scuze în numele copilului tău, dar Barchers explică că este important ca scuzele să vină de la copilul tău, nu în locul lor. „Să-ți ceri scuze celuilalt în numele copilului tău se pierde o oportunitate de învățare pentru copilul tău. Și îl scapă de responsabilitatea pentru comportamentul greșit.”

Dacă a existat un conflict, cum ar fi cu privire la o jucărie, acesta poate fi un moment bun pentru a-i întreba pe copii cum ar fi putut gestiona situația diferit.

Exemplul tău îi învață cum să facă față unor astfel de situații. „Într-o zi, vocea ta va deveni vocea interioară a copilului tău”, au spus Margolin și Gallant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel