Mircea Miclea: „Părinții pun o presiune enormă pe profesori. Ei cred că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se și pricep la educație”

Data publicării:
Mircea Miclea: „Părinții pun o presiune enormă pe profesori. Ei cred că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se și pricep la educație” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Mircea Miclea: „Părinții pun o presiune enormă pe profesori. Ei cred că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se și pricep la educație” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a subliniat că una dintre problemele majore cu care se confruntă cadrele didactice este burnout-ul. El a afirmat că reducerea birocrației și stabilirea unui regulament clar privind drepturile și obligațiile părinților sunt esențiale pentru consolidarea autorității profesorilor.



„Trebuie redusă birocrația, trebuie stabilit un regulament foarte clar ce are dreptul să facă un părinte, ce nu are dreptul să facă un părinte pentru a consolida autoritatea profesorului. Una dintre problemele majore cu care se confruntă cadrele didactice sunt probleme de sănătate mintală, de stres, de burnout, nu e numai la noi, e peste tot în lume”, a explicat Miclea la InfoEdu de la TVR Info.

Fostul ministru și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească a evidențiat că profesorii sunt adesea epuizați de noile generații de elevi, pentru care nu au întotdeauna toate instrumentele necesare pentru a le face față eficient. 

Eşti epuizat de o nouă generaţie de elevi, pentru care adesea nu ai toate instrumentele necesare ca să le faci faţă aşa cum trebuie pentru că părinţii sunt extrem de dispuşi la a face presiuni, pentru că e o birocraţie a sistemului enormă, atunci bineînţeles că ajungi la burnout, ajungi la un stres acut care se cronicizează, care este detrimental pentru propria ta sănătate, dar este detrimental pentru relaţia ta cu elevul”, a adăugat Mircea Miclea.

Mircea Miclea: „Este dificil să motivezi cadrele didactice”

Mircea Miclea a subliniat, de asemenea, dificultatea de a motiva cadrele didactice să exceleze în absența unei pregătiri inițiale solide. 

Este dificil să motivezi cadrele didactice ca să facă bine ceea ce trebuie să facă fără o pregătire inițială bună, susține fostul ministru.

El a evidențiat importanța mentoratului, susținând că acesta este esențial pentru dezvoltarea profesională a profesorilor.

„Cercetările de specialitate arată acest lucru, că dincolo de formarea iniţială, mentoratul, adică să ai pe cineva care stă în şcoală cu tine sau e într-o şcoală apropiată de tine, care vine la tine la ore, un om care e cap competent, pe care toată lumea îl recunoaşte că e un profesor bun şi care te ajută pe tine profesor începător ca să nu ai toate dificultăţile şi greutăţile carierei pe care altfel le-ai avea”, a mai explicat Mircea Miclea.

Fostul ministru a subliniat că un astfel de sistem de mentorat ar facilita integrarea noilor profesori în sistem și ar îmbunătăți performanța lor. În concluzie, fostul ministru a accentuat necesitatea implementării de urgență a unui sistem de mentorat real, nu doar pe hârtie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel