„Moștenire Universală”: 20.000 euro, cadou de majorat. Țara care ar putea implementa o măsură revoluţionară: Cum ar putea fi cheltuiţi banii

Data publicării:
„Moștenirea Universală”: 20.000 euro, cadou de majorat. Țara care ar putea implementa o măsură revoluţionară: Cum ar putea fi cheltuiţi banii. FOTO: freepik.com @nensuria
„Moștenirea Universală”: 20.000 euro, cadou de majorat. Țara care ar putea implementa o măsură revoluţionară: Cum ar putea fi cheltuiţi banii. FOTO: freepik.com @nensuria

Într-un efort de a combate inegalitatea socială și de a oferi oportunități egale tuturor tinerilor spanioli, ministrul Muncii, Yolanda Diaz, a prezentat o propunere inovatoare ce vizează acordarea unui cadou în valoare de 20.000 de euro de la stat la împlinirea majoratului. Această inițiativă, numită „Moștenirea Universală”, are ca scop sprijinirea educației, dezvoltării personale și dezvoltării afacerilor tinerilor spanioli.



Potrivit propunerii, suma de 20.000 de euro ar putea fi utilizată exclusiv pentru plata studiilor, a programelor de dezvoltare personală sau pentru deschiderea unei afaceri. Beneficiarii acestei măsuri ar primi banii în tranșe începând cu vârsta de 18 ani și până la 23 de ani. Mai mult decât atât, guvernul ar trebui să ofere consultanță și suport administrativ în cheltuirea acestor sume, asigurându-se că tinerii își utilizează eficient acești bani pentru a-și construi un viitor promițător.

Proiectul de lege propus de ministrul Yolanda Diaz are o ambiție mare, vizând toți tinerii spanioli, indiferent de starea socială în care se află. Cu toate acestea, finanțarea acestui program ar necesita un buget considerabil. Guvernul spaniol ar aloca anual 10 miliarde de euro pentru această inițiativă, iar această sumă ar urma să fie acoperită prin taxarea suplimentară a cetățenilor cu venituri mai mari de 3 milioane de euro pe an.

Citește și Ai sub 18 ani și vrei să muncești? Locuri de muncă pentru minori şi ce spune legea din România

„Egalitate de șanse” pentru toți tinerii

Potrivit informațiilor furnizate de The Guardian, programul propus de Yolanda Díaz, prezentat în cadrul platformei electorale Sumar, a fost anunțat cu puțin timp înainte de alegerile anticipate din Spania, care vor avea loc pe data de 23 iulie. Scopul principal al acestei inițiative este de a asigura „egalitatea de șanse” pentru toți tinerii, indiferent de mediu familial sau de veniturile părinților lor.

Conform detaliilor oferite de platforma Sumar, plățile ar începe odată ce tânărul împlinește 18 ani și ar continua până la vârsta de 23 de ani. Pe lângă suma considerabilă acordată, guvernul ar oferi și sprijin administrativ pentru a ajuta tinerii să-și continue studiile, să se pregătească profesional sau să-și deschidă propria afacere.

Într-o întâlnire cu corespondenții străini de presă de la Madrid, ministrul spaniol al muncii, Yolanda Díaz, a explicat necesitatea oferirii tinerilor o șansă reală de a-și construi un viitor, independent de numele de familie sau de situația economică din care provin. Aceasta a condus la propunerea unei măsuri radicale: acordarea a 20.000 de euro fiecărui tânăr spaniol la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor, fie prin studii sau prin înființarea unei afaceri. 

Ministrul, care însuși provine dintr-o familie cu convingeri comuniste, a mărturisit că nu și-a putut urma propriile visuri de a deveni inspector de muncă din cauza limitărilor financiare. „Pentru a deveni inspector de muncă în Spania, ar fi trebuit să petrec aproximativ cinci ani în studii”, a explicat ea. „Nu sunt inspector de muncă doar pentru că sunt fiica unor părinți din clasa muncitoare și nu mi-am permis niciodată acest lux. Aceasta este o măsură de redistribuire a averii care le va oferi tinerilor din țara noastră un viitor, indiferent de numele lor de familie”, a adăugat Díaz.

Vezi și Fără telefoane mobile în clasă de la anul, în Olanda: Elevii au interzis cu excepția a două situații

Reacții în rândul partidelor politice spaniole

Propunerea platformei electorale Sumar a stârnit reacții în rândul partidelor politice spaniole. Nadia Calviño, ministrul economiei din guvernul de coaliție condus de socialiști a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care această politică ar funcționa în practică. „Oricine propune acordarea de subvenții sau granturi fără restricții legate de nivelul veniturilor sau obiective trebuie să explice modul în care aceasta va fi finanțată, deoarece va trebui să continuăm cu o politică fiscală responsabilă în următorii ani”, a declarat Calviño într-un interviu pentru postul de radio Onda Cero.

Partidul Popular (PP), partid conservator aflat în opoziție, care conduce în sondaje înaintea socialiștilor, dar ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern în cazul în care câștigă alegerile, a fost și mai critic. Un purtător de cuvânt al PP a acuzat mișcarea Sumar că și-a greșit grav prioritățile și a sugerat guvernului să se concentreze asupra altor probleme dintr-o țară în care, potrivit PP, „27% din populație este expusă riscului de excluziune socială, în care rata șomajului este cea mai mare din Europa, în care familiile se luptă să-și ajungă cu banii până la sfârșitul lunii și în care cei care desfășoară activități independente se străduiesc să supraviețuiască”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Eveniment





DC Media Group Audience
pixel