„Înfometare în masă” din Gaza a provocat moartea a cel puțin 83 de copii din cauza lipsei de hrană, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.
Multe dintre aceste decese au avut loc doar în ultima săptămână, iar experții în drepturile omului avertizează că situația umanitară a depășit un „punct de cotitură”. Fără intervenții imediate, numărul victimelor ar putea crește exponențial.
CITEȘTE ȘI Imagini revoltătoare: Doi copii, găsiți închiși de tatăl lor într-o mașină la 47 de grade
Biroul de presă al guvernului din Gaza a anunțat vineri că, în timpul conflictului, au fost înregistrate 122 de decese cauzate de foamete, dintre care 83 sunt copii.
Aproape jumătate dintre aceste decese au fost raportate doar în ultimele zile, iar specialiștii atrag atenția că cifrele oficiale sunt, probabil, subestimate.
În ultimele zile, rețelele de socializare și primele pagini ale publicațiilor internaționale au fost inundate de imagini cu copii și nou-născuți piele și os, cerând disperat hrană.
Creșterea alarmantă a numărului de decese din această săptămână confirmă temerile exprimate de organizațiile umanitare încă de la începutul conflictului.
Peste 100 de organizații umanitare, inclusiv Save the Children și Médecins Sans Frontières, au avertizat asupra unei „foamete în masă” care afectează întreaga regiune.
„Copiii le spun părinților că vor să meargă în Rai, pentru că măcar acolo există mâncare”, a declarat un lucrător umanitar, conform radiohc.cu.
Global Protection Cluster, o coaliție internațională de ONG-uri și agenții ONU, a avertizat vineri că „viața se stinge în Gaza”.
Jeremy Konyndyk, președintele organizației Refugees International, a atras atenția că aceste decese reprezintă semne clare ale unui scenariu clasic de foamete, asemănător cu tragediile cunoscute din Sudan sau Somalia:
„Odată ce foametea se instalează, efortul necesar pentru a o opri crește exponențial. Ar fi nevoie de o operațiune umanitară de proporții, care ar dura luni întregi”, a avertizat Konyndyk.
Potrivit DCNews, armata israeliană a comunicat duminică că va institui o întrerupere zilnică a operațiunilor militare în anumite sectoare din Gaza, în paralel cu deschiderea unor coridoare umanitare noi, ca răspuns la presiunile internaționale tot mai intense generate de agravarea crizei alimentare din enclava palestiniană.
Israelul respinge existența foametei în Gaza și afirmă că suspendarea ajutorului are scopul de a exercita presiuni asupra Hamas pentru eliberarea ostaticilor pe care îi deține încă.
După ce a permis reluarea ajutorului în mai, Israelul a susținut că există suficiente provizii alimentare în Gaza, însă ONU nu le distribuie corespunzător. La rândul său, Organizația Națiunilor Unite susține că operează în limitele impuse de restricțiile israeliene.
Conflictul a izbucnit la 7 octombrie 2023, când luptători ai Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, în special civili, și luând 251 de ostatici, duși în Gaza.
De atunci, ofensiva israeliană împotriva Hamas a provocat moartea a aproape 60.000 de oameni în Gaza, majoritatea civili, a distrus o mare parte din enclavă și a determinat strămutarea aproape întregii populații, conform autorităților sanitare locale, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.