Părinții tăi te-au educat bine dacă nu tolerezi aceste lucruri în locuința ta

Data publicării:
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata
Părinții tăi te-au educat bine dacă nu tolerezi aceste lucruri în locuința ta / foto: freepik.com@Gstockstudio
Părinții tăi te-au educat bine dacă nu tolerezi aceste lucruri în locuința ta / foto: freepik.com@Gstockstudio

Valorile transmise de părinți nu se pierd odată cu maturizarea – dimpotrivă, devin fundamentul deciziilor pe care le luăm, inclusiv în felul în care ne organizăm spațiul personal.



 Modul în care alegem să ne amenajăm casa reflectă, adesea fără să ne dăm seama, educația emoțională și principiile cu care am crescut.

Citește și Urania Cremene: „Copiii măsoară iubirea în timp. Cinci minute pot face o diferență uriașă”

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@lookstudio

Nu este vorba despre cât de scump este mobilierul sau câte decorațiuni avem, ci despre ce refuzăm să avem în locuință.

În spatele acestor alegeri se află un respect profund pentru ordine, echilibru, autenticitate și, poate cel mai important, pentru propria sănătate mentală.

Un exemplu clar este atitudinea față de risipă. O casă în care nu se aruncă mâncare la întâmplare, în care mesele sunt planificate și porțiile calculate cu grijă, arată că persoana care o locuiește a fost crescută cu ideea că hrana este valoroasă și nu trebuie irosită.

O locuință îngrijită!

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

O altă alegere conștientă este păstrarea unui spațiu curat, aerisit, fără obiecte inutile sau în exces. Persoanele care au fost învățate să trăiască simplu și cu sens tind să evite încăperile aglomerate sau decorurile care impresionează doar la suprafață.

Ele caută confortul și funcționalitatea, nu aparența.

Sunt și acele lucruri care lipsesc tocmai pentru că au potențialul de a crea disconfort sau presiune psihologică. Hainele care „poate îți vor veni la vară”, dar care te privesc zi de zi din dulap, sunt un exemplu.

Mulți aleg să nu le mai păstreze deloc, tocmai pentru că au învățat să își respecte corpul în prezent și să nu-și condiționeze valoarea personală de o mărime.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Apoi sunt acele decizii care țin de igienă emoțională. Nu toți se simt confortabil cu suveniruri sau obiecte care le reamintesc de perioade dureroase din viață. Refuzul de a păstra lucruri încărcate de amintiri negative nu este slăbiciune, ci un semn de maturitate și grijă față de propria liniște.

Există și o preferință tot mai clară pentru a nu aduce în casă obiecte cu mesaje pasiv-agresive, ironii despre rolurile de gen sau „glume” care perpetuează idei toxice despre relații.

Persoanele care aleg o astfel de direcție au învățat, de mici, valoarea respectului și a comunicării sănătoase – și nu vor tolera ca locuința lor să fie un loc al tensiunii sau sarcasmului mascat în umor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel