Programul școlar „Masa Caldă” a trimis 121 de copii și părinți la spital: Stări de vomă și simptome de toxiinfecție alimentară

Data publicării:
Sursa foto: Facebook Aladin Georgescu
Sursa foto: Facebook Aladin Georgescu

Alerta de toxiinfecție alimentară a fost dată săptămâna trecută după ce elevii mai multor școli din județul Mehedinți au primit hrană (paste cu sos), în cadrul programului „Masă Caldă”, oferită de o firmă de catering.



Potrivit Adevărul, copiii au acuzat stări de greață și dureri abdominale, iar părinții au apelat la 112 pentru ajutor. A fost activat Planul Roșu de Urgență, iar mai multe autospeciale pentru transport de persoane și victime multiple au intervenit pentru a prelua copiii.

La spital au ajuns și câțiva adulți care gustaseră din mâncarea adusă acasă de copii. Elevii provin din localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia, Ștircovița și Schela.

Joi după amiază, la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu grețuri, vărsături și astenie, patru persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și șaăte persoane la Spitalul Municipal Băilești. Ulterior, au mai venit copii. Astfel că numărul acestora a ajuns la 121.

„Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă", au anunțat reprezentanții SAJ Mehedinţi.

Citește și: O masă caldă la școală”: Câți copii din România vor beneficia. Anunțul ministrului Educației

Ce trebuie să faci in caz de toxiinfectie alimentară la copii

În caz de toxiinfecție alimentară la copii, este important să acționezi rapid și să urmezi câțiva pași esențiali pentru a gestiona situația:

Simptomele frecvente includ: greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră și, uneori, slăbiciune.

Urmărește frecvența și intensitatea simptomelor. Dacă sunt severe, acționează imediat.

Hidratarea este prioritară, deoarece vărsăturile și diareea pot duce rapid la deshidratare.

Oferă copilului lichide frecvent în cantități mici, precum apă, soluții de rehidratare orală (ORS) sau ceai slab îndulcit. Evită sucurile și băuturile carbogazoase.

Dacă copilul nu poate reține lichidele sau refuză să bea, mergi de urgență la medic.3. Oferă o dietă ușoară

După ce vărsăturile s-au oprit, începe cu o dietă ușoară, cum ar fi orez fiert, pâine prăjită, banane și mere rase.

Evită alimentele grase, prăjite, lactatele și alimentele condimentate până la recuperarea completă.

Nu oferi medicamente antidiareice sau antiemetice (pentru vărsături) fără sfatul medicului, deoarece acestea pot înrăutăți simptomele sau ascunde o problemă gravă.

Dacă simptomele sunt severe sau persistente (vărsături sau diaree mai mult de 24 de ore) Mergi la medic.

Toxiinfecțiile alimentare sunt de obicei ușoare și se rezolvă singure, dar la copii mici pot deveni grave rapid, deci este esențial să acționezi prompt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social





pixel