Recomandări: Scurtmetraje animate pentru a lucra emoțiile cu copiii

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Pentru cei mici, învățarea cu materiale educaționale atractive din punct de vedere vizual este mai ușoară și mai distractivă. Vă recomandăm câteva scurtmetraje animate care abordează tema emoțiilor.



Scurtmetrajele animate sunt o resursă excelentă pentru educarea celor mici despre emoții și gestionarea lor. Vorbim despre un instrument valoros atât pentru profesori, cât și pentru părinți de acasă.

A da viață educației emoționale este o nevoie exclusivă dacă vrem să promovăm o copilărie sănătoasă și fericită.

Ce este mai bun decât să-i apropii pe copii de lumea emoțiilor printr-un mediu educațional și atractiv precum animația?

Cele mai bune scurtmetraje animate

Vă prezentăm o selecție a celor mai amuzante scurtmetraje animate pe tema emoțiilor:

1. Micul Icar

Să zbori cu un avion de jucărie nu este întotdeauna atât de ușor. Protagonistul din Micul Icar, un băiat care iubește avioanele, se înfurie foarte tare când observă că lucrurile nu merg așa cum a fost planificat. Devine din ce în ce mai frustrat pentru că nu poate scoate avioanele de plastic de la sol.

Totuși, el continuă să persiste. Această poveste vă permite să vă identificați cu ușurință cu personajul, deoarece toți ne aflăm în viață cu situații neașteptate și obstacole în drumul către obiectivele noastre.

Mai mult, acest scurtmetraj animat poate duce la o dezbatere mai mult decât interesantă cu copiii sau elevii noștri: ce facem când lucrurile nu merg așa cum ne-am dori? Cum se simte băiatul din film? Ce am face în locul lui?

2. Naufragiatul

David Vera, autorul cărții The Castaway, ne prezintă doi bărbați foarte asemănători ca înfățișare, dar cu niveluri foarte diferite de maturitate emoțională.

Unul dintre bărbați adoptă o atitudine egoistă și o dificultate notorie în a înregistra și a se îngriji de emoțiile altora. Celălalt, însă, dă dovadă de generozitate și solidaritate. Această animație este un instrument interesant care poate fi foarte util pentru a lucra la abilitățile sociale acasă sau la clasă.

3. Podul

Acest scurtmetraj frumos prezintă patru animale ca protagoniste. Ele încearcă să treacă un pod îngust, iar unii îi împiedică pe ceilalți. Durata de două minute este suficientă pentru a transmite ideea principală: uneori, pentru a ajunge la un acord reciproc convenabil, este necesară adoptarea unei poziții flexibile.

Această animație poate servi drept declanșator atunci când se lucrează la concepte precum colaborarea, munca în echipă și empatia. În plus, ineficacitatea violenței este evidentă în Bridge.

 

4. Piper

Piper este o producție creată de Disney Pixar în 2016. Acesta spune povestea unei păsări frumoase căreia îi este frică de apă. Ideea este că pentru a obține mâncare trebuie să înfrunți această frică.

Filmul reușește să descrie perfect acea apreciere incomodă de a te simți foarte mic și nesigur într-un context pe cât de necunoscut, pe atât de amenințător.

În acest sens animația poate fi un excelent aliat pentru a introduce tema fricii de necunoscut și auto-îmbunătățirea. Odată ce cățelușul reușește să-și învingă frica, el descoperă o lume subacvatică minunată, precum și creșterea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență.

5. Paroles en l'air

Sylvain Vincendeau s-a bazat pe povestea lui Alain Gagnol pentru a crea acest interesant scurtmetraj animat în anul 1995. În Paroles, un tânăr vrea să facă să se simtă mai bine o vecină tristă care se uită de la fereastra ei și vine cu un minunat idee: să o facă să sosească câteva cuvinte de încurajare într-un avion de hârtie.

Mesajul acestei producții se concentrează pe puterea cuvintelor și pe importanța exprimării emoțiilor. Prin intermediul acestuia putem aborda reglarea emoțională, valoarea ascultării empatice și dezinteresate.

În plus, ne putem juca cu copiii și îi putem întreba ce își imaginează că a scris bărbatul pe hârtie sau ce i-ar fi scris femeii triste. Pe de altă parte, ne ajută să recunoaștem că acțiunile noastre au consecințe pentru ceilalți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel