Rezultatele finale de la Definitivat 2024 sunt publicate marți, 6 august

Data publicării:
Rezultatele finale de la Definitivat 2024 sunt publicate marți, 6 august / FOTO: freepikcom@jannoon028
Rezultatele finale de la Definitivat 2024 sunt publicate marți, 6 august / FOTO: freepikcom@jannoon028

Rezultatele finale de la Definitivat 2024 vor fi afișate marți, 6 august, potrivit calendarului oficial. 



Candidații nemulțumiți de rezultate au putut depune contestații la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00). Acestea au putut fi trimise și pe mail la adresele comunicate de fiecare centru de examen în parte.

Peste 5.680 de profesori cu statut de debutanți devin profesori cu drept practică, după examenul de Definitivat 2024, conform rezultatelor inițiale anunțate marți, 30 iulie.

Înainte de contestații, 58 de cadre didactice dintre cele 7.836 care au fost notate în urma probei scrise din data de 24 iulie 2024 au obținut media 10, arată dosarul de presă publicat marți, 30 iulie, de Ministerul Educației. Acesta este cel mai mic număr din ultimii 5 ani, procentul candidaților cu medii de 10 fiind cu 42,57% mai mic decât în anul 2020, arată o analiză Edupedu.ro.

Citește și „Ovidiu Gontaru, profesorul cu 10 la Definitivat. „Îmi zbura postul dacă nu luam”

Dintre cei peste 8.500 de candidați admiși să participe la proba scrisă de la Definitivat 2024 cei mai mulți au fost educatori – profesori învățământ preșcolar în limba română (2.599 de candidați), învățători – profesori învățământ primar în limba română (1.488 candidați), profesori de educație fizică și sport (753 de candidați) și de matematică (376 de candidați).

Pentru a promova examenul este nevoie ca media notelor la proba scrisă și la inspecții să fie peste 8, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației după proba scrisă. Candidații care nu au media peste 8 pot fi angajați doar pe perioadă determinată, au statut de debutant și nu pot avansa în cariera didactică.

Ce este definitivarea în învățământul preuniversitar?

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel