Secretele pregătirii pentru alăptare: Recomandările dr. Ilinca Tranulis pentru mame: „Fizic nu trebuie să pregătească nimic, dar trebuie să facă ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
Secretele pregătirii pentru alăptare: Recomandările dr. Ilinca Tranulis pentru mame: „Fizic nu trebuie să pregătească nimic, dar trebuie să facă ASTA!” / FOTO: freepik.com @anna_grant
EXCLUSIV
Secretele pregătirii pentru alăptare: Recomandările dr. Ilinca Tranulis pentru mame: „Fizic nu trebuie să pregătească nimic, dar trebuie să facă ASTA!” / FOTO: freepik.com @anna_grant

Multe mame constată că alăptarea nu este chiar atât de simplă. Conform celor mai recente statistici ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), rata alăptării exclusive este de 12,6%, plasând România printre ultimele țări din Europa. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație certificat internațional, a explicat cum se pot pregăti femeile încă din timpul sarcinii pentru a alăpta cu succes postnatal.



Potrivit dr. Tranulis, teoretic, majoritatea femeilor care au o evoluție normală a sarcinii ar trebui să poată alăpta cu succes. Există un procent mic, sub 2%, de femei care nu pot alăpta din motive medicale, dar restul, adică 98%, ar trebui să poată face acest lucru. Una dintre explicații pentru discrepanța dintre aceste cifre este informarea. Generațiile anterioare trăiau în case cu familii extinse, având oportunitatea de a observa și învăța despre alăptare de la surori mai mari sau mame. În contrast, în prezent, mulți părinți trăiesc izolați în apartamente, iar experiența directă este mai limitată. Mulți părinți nu au avut exemple concrete în familie pentru a-i ghida în această perioadă importantă.

„În principiu, teoretic, toate femeile care reușesc să aibă o evoluție normală a sarcinii, ar cam trebui să poată alăpta, dacă se îndeplinesc anumite condiții.

Există un procent foarte mic de femei, sub 2%, care nu pot alăpta din motive medicale. Dar, restul de 98% ar trebui să poată alăpta. Totuși, de unde diferența asta mare 98% până la 12,6%?

Prima este poate informarea. Până acum vreo două generații, mamele creșteau, locuiau într-o casă cu o familie extinsă, unde poate vedeau la o soră mai mare, poate chiar la mama lor, la o mătușă. Vedeau copii alăptați, vedeau cum se comportă, vedeau cum decurg lucrurile. Acum, suntem izolați, mama și tata într-un apartament și atât. Generația anterioară, a mamelor noastre, este cea care s-a întors la serviciul la trei luni, deci cel mai probabil n-au prea alăptat și nu avem experiență. Eu întreb de multe ori mamele: `ai mai ținut un bebeluș în brațe până la al tău?` - `Nu!`; `ai stat vreodată lângă vreo femeie care alăptează?` - `Nu!` Și atunci, deși instinctele le avem, și copilul are toate instinctele, avem și multe frici. Vedem în jur că multe prietene n-au alăptat, că toate dau lapte praf și atunci ne scade încrederea. 

Al doilea și poate extrem de important este faptul că sunt foarte multe nașteri prin operație cezariană, cumva programate. Adică nu când se declanșează nașterea, mai devreme decât ar fi copilul pregătit. Și atunci, dacă nu treci prin travaliu, îngreunează debutul alăptării. Nu e imposibil, dar e ceva mai greu”, a punctat dr. Ilinca Tranulis la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Dr. Ilinca Tranulis: „Fizic nu trebuie să pregătească nimic, mai mult psihic și informație”

Consultantul în lactație certificat internațional a dezvăluit strategii esențiale pentru pregătirea femeilor pentru o experiență de alăptare cu succes după naștere. Potrivit dr. Ilinca Tranulis, există câteva aspecte cheie care pot influența pozitiv alăptarea. Printre acestea se numără nașterea naturală, trecerea prin travaliu, contactul imediat al bebelușului cu pieptul mamei în primele minute după naștere și menținerea apropiată a mamei de copil în primele zile.

„Ajută o naștere naturală, trecerea prin travaliu, un bebeluș pus pe piept în primele minute după naștere și nesepararea mamei de copil în următoarele zile. Nu se întâmplă asta! Există în mod excepțional câteva maternități care fac lucrul ăsta, dar, pentru cele mai multe mame, primele zile după naștere înseamnă văzut copilul din când în când. Și atunci corpul femeii ce înțelege? Înțelege ce înțelegea și acum mii și mii de ani: această mamă nu are pe cine să hrănească, copilul a pățit ceva de nu stimulează nimeni sânul, de ce să chinuim mama cu o producție de lapte când ea probabil și-a pierdut copilul? Asta înțelege corpul nostru: că acel copil nu mai există. Și atunci, secreția lactată nu se instalează așa cum ar trebui. Și asta se poate depăși! Dar dacă deja în a patra zi mama ajunge acasă cu multe biberoane la fiecare masă, fără încredere că poate, fără lactația pornită cât de cât, există colostru, dar fără lipsa asta de încredere, zicem `nu, uite, plânge`. Nu plânge tot timpul de foame, plânge dintr-o grămadă de alte motive.

Deci, să se gândească la alăptatul ăsta că într-adevăr nu mai merge totul așa natural, să încerce, acolo unde este posibil, să nască natural și să încerce să stea cât mai mult cu copilul în maternitate, să-l pună la sân. Dacă fac și un curs de alăptare înainte este minunat! Fizic nu trebuie să pregătească nimic, nu trebuie să pregătească sânul, nu trebuie să pregătească mamelonul, mai mult psihic și informație”, a mai precizat dr. Ilinca Tranulis.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel