Știai că anumite culori pot crește productivității și stimularea creativității la birou?

Data publicării:
Știai că anumite culori pot crește productivității și stimularea creativității la birou? / FOTO: freepik.com@aziz-designer
Știai că anumite culori pot crește productivității și stimularea creativității la birou? / FOTO: freepik.com@aziz-designer

Știai că, este posibil, ca anumite culori să crească productivitatea?



Psihologia culorilor s-a ocupat de studierea și analizarea modului în care culorile ne influențează mediul înconjurător, de la cel emoțional și mental la cel fizic, ajutându-ne chiar să obținem anumite stări de spirit.

Mai multe studii au analizat impactul culorilor în domeniile studiului și muncii.

Albastru:

Albastrul este asociat cu siguranța și calmul și reprezintă, de asemenea, încrederea și stabilitatea. La nivel psihologic, unele cercetări au arătat că, dintre toate culorile, albastrul este cea care sporește cel mai mult productivitatea.

Un alt studiu a constatat că a fi înconjurat de culoarea albastră ajută la îmbunătățirea performanței în sarcinile dificile în care este necesară atenția la detalii, precum și în proiecte și sarcini creative.

În plus, albastru ajută și la reducerea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a temperaturii corpului, ceea ce reprezintă un avantaj clar atunci când se dorește să se lucreze fără stres, ceea ce îl face o culoare utilă în birourile cu volum mare de muncă și termene limită care pot duce la stres continuu.

Verde

Legat de speranță, motivație, optimism și noroc, verdele este o altă culoare care favorizează productivitatea, dar mai ales creativitatea, și este o culoare care ne face să ne simțim mai fericiți și mai relaxați, ceea ce, în consecință, ne ajută să ne simțim confortabil atunci când lucrăm.

Un alt aspect pozitiv pentru care verdele este preferat în zonele de lucru este că ajută la reducerea oboselii vizuale, ceea ce ne permite să rămânem concentrați mai mult timp și este o culoare ideală dacă trebuie să lucrăm multe ore.

Galben

Această culoare este asociată cu fericirea, prosperitatea și căldura, iar mai multe studii au constatat că este una dintre cele mai bune culori pentru a ne ridica moralul, producând sentimente de bucurie și sporind energia.

De fapt, galbenul este una dintre culorile cele mai asociate cu creativitatea și este frecvent întâlnit în spațiile creative și de lucru în echipă pentru a promova o atmosferă optimistă și energică - dar nu exagerați, deoarece poate fi prea stimulantă. Recomandarea este să îl folosiți ca o culoare de accent în mobilier sau pe unul dintre pereți.

Portocaliu

La jumătatea distanței dintre roșu și galben găsim portocaliul, o culoare care reprezintă energia, fericirea și optimismul, datorită faptului că este o culoare intensă și care atrage atenția. Este important de reținut că este o culoare care trebuie folosită cu moderație, deoarece poate fi prea stimulantă și poate împiedica concentrarea.

În ciuda acestui fapt, portocaliul este o culoare preferată pentru anumite spații de lucru, deoarece sporește creativitatea și generează entuziasm. La fel ca galbenul, este recomandabil să o folosiți ca o culoare de accent și nu ca o culoare de dormit sau totală.

Alb

Conform unor studii, albul este o culoare neutră prin excelență, care generează o percepție de prospețime, calm și spațialitate. În plus, este o altă culoare care este legată de creativitate, ceea ce o face ideală pentru mediile creative.

În măsuri adecvate, ne invită să creăm o atmosferă de liniște, însă în exces ne-ar putea lăsa cu un mediu perceput ca fiind plictisitor, rece sau clinic, de aceea se recomandă combinarea sa cu alte culori care ajută la creșterea productivității, precum albastru și verde, sau care ridică starea de spirit, precum galbenul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel