Un psiholog oferă sfaturi prețioase pentru a-i face pe copii să te asculte și să coopereze mai mult cu tine

Data publicării:
Un psiholog oferă sfaturi prețioase pentru a-i face pe copii să te asculte și să coopereze mai mult cu tine / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
Un psiholog oferă sfaturi prețioase pentru a-i face pe copii să te asculte și să coopereze mai mult cu tine / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cooperarea sau comunicarea cu un copil poate fi uneori o provocare reală pentru părinți. 



Eli Harwood, un psiholog, a oferit trei sfaturi pe Instagram pentru a încuraja cooperarea copiilor.

Este binecunoscut faptul că altruismul nu este întotdeauna înnăscut în copii. În anumite situații, este normal să prefere să se joace cu jucăriile lor sau să se uite la desene animate în loc să ajute în sarcini precum pregătirea mesei.

Pentru a încuraja cooperarea copilului, Harwood a oferit câteva strategii utile.

Observați situația

În primul rând, Eli Harwood sugerează să vă opriți pentru a analiza situația după ce ați întâmpinat refuzul de cooperare din partea copiilor.

„Începeți prin a vă analiza propriile reacții. Cum v-a afectat refuzul lor? Ați simțit frustrare sau furie? Ați ridicat vocea sau ați reacționat pasiv-agresiv fără să vă dați seama?”, explică ea. Apoi, adaugă: „Gândiți-vă și la sentimentele copilului vostru. Cum și-a exprimat refuzul? Ce emoții arată și de ce credeți că se simte astfel?”

După această etapă de observație, expertul sugerează să începeți o discuție: „Așteptați să vă calmați amândoi și apoi vorbiți cu el. Puteți să-i spuneți: `am observat că acum ești frustrat` sau `am observat că te simți puțin neliniștit`. O să fac câteva exerciții de respirație profundă și, dacă vrei, poți să mi te alături”.

În cele din urmă, recomandă să laudați copilul mai des și să nu îl pedepsiți. Conform unui studiu publicat în aprilie 2023 de Asociația Americană de Psihologie, lăudarea copilului pentru comportamentul său pozitiv îl poate motiva să continue să se comporte bine.

„Deci, nu ezitați să-l felicitați atunci când gestionează o situație corect sau își exprimă emoțiile cu respect”, subliniază specialistul.

Petreceți timp împreună

Eli Harwood subliniază importanța petrecerii unui timp mai intens individual cu fiecare copil atunci când lucrurile devin tensionate. Totuși, ea adaugă o condiție: ca acest timp să fie constructiv, eliminând activitățile pasive precum vizionarea unui film. „Este mai mult despre a fi complet prezent și conectat la copilul tău”, explică ea.

Conform Academiei Americane de Medicină, cu cât părinții petrec mai mult timp „util” cu copiii lor, cu atât aceștia sunt mai bine. Jessica Alvarado, expert în copilărie timpurie, oferă câteva sfaturi pentru a crea această conexiune:

Acordă-i copilului tău timp în fiecare zi.

Stabiliți o rutină, precum citirea unei povești înainte de culcare.

Arată-i dragostea ta zilnic.

Participă la o activitate pe care copilul o apreciază.

Distrează-te și experimentați împreună lucruri noi.

Îmbunătățiți-vă comunicarea

Atunci când întâmpinați dificultăți în a-i determina pe copii să coopereze, începeți prin a găsi cea mai eficientă modalitate de a comunica cu ei.

De exemplu, puteți crea un program cu așteptările tale pentru ziua respectivă sau să stabiliți o listă de activități la care vor participa copiii tăi.

Conform lui Eli Harwood, „este important să concretizăm lucrurile. Cuvintele uneori nu sunt suficiente.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel