Vărsături frecvente la nou-născuți: Când ar trebui să vă alarmați

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Regurgitarea este normală și foarte frecventă la nou-născuți și constă în puțin lapte care se scurge din gură, în general imediat după hrănire. De asemenea, se poate întâmpla ca vărsăturile să fie frecvente la nou-născuți și acest lucru poate indica o situație banală și ușor de rezolvat sau, în caz contrar, o situație gravă.



Vărsături frecvente la nou-născuți, ce poate fi? Vărsăturile sunt adesea confundate cu regurgitarea, dar nu sunt același lucru.

Regurgitarea este normală și foarte frecventă la nou-născuți și constă în puțin lapte care se scurge din gură, în general imediat după hrănire. De asemenea, se poate întâmpla ca vărsăturile să fie frecvente la nou-născuți și acest lucru poate indica o situație banală și ușor de rezolvat sau, în caz contrar, o situație gravă.

Vărsăturile la nou-născuți apar aproape întotdeauna după ce a mâncat o masă copioasă sau când copilul nu i-a fost atât de foame și a mâncat mai mult decât ar trebui, sau când bebelușul și -a băut laptele prea repede sau, din nou, când nou-născutul a mâncat fără să vrea sau nu i-a plăcut masă.

Un nou-născut poate vomita chiar și atunci când este răcit și există mult mucus care nu permite ingerarea corectă a laptelui. Sau chiar și un nas blocat poate induce vărsături.

O altă cauză care poate provoca vărsături la nou-născuți este colicile , adică aerul din burtă care poate fi, de asemenea, foarte enervant și dureros pentru nou-născut.

Vărsăturile frecvente la nou-născuți sunt aproape întotdeauna fiziologice și nu este nevoie să vă faceți griji deoarece nu există o patologie specifică care stă la baza vărsăturilor.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7491221_46873500.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Cu toate acestea, există cauze patologice care pot induce vărsături la nou-născut.

Copilul poate vomita deoarece este intolerant sau alergic. Există nou-născuți care au intoleranță la lactoză sau sunt alergici la proteinele din lapte. Acest lucru se remediază oferind un lapte pe bază de plante, formulat corespunzător, în funcție de grupa de vârstă a nou-născutului.

O altă cauză patologică care induce vărsături la nou-născuți este îngustarea pilorului (orificiu situat între stomac și duoden), hernia hiatală sau inghinală strangulată. Îngustarea pilorului este o afecțiune destul de frecventă la nou-născuți, care aproape întotdeauna se rezolvă spontan într-un timp scurt. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesară o intervenție chirurgicală.

Alte cauze patologice pot fi de natură intestinală sau infecțioasă din cauza infecției tractului urinar sau urechii.

Vărsăturile la nou-născuți sunt, prin urmare, în mod normal destul de frecvente și situația nu ar trebui să fie alarmantă. 

Cu toate acestea, poate indica o situație patologică. Cum putem observa asta?

Putem acorda atenție unor semne, cum ar fi cantitatea, frecvența și tipul vărsăturilor (adică ceea ce este expulzat).

3. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7491261_34466100.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Copilul poate avea dificultăți la înghițire sau la respirație.

Putem observa culoarea bebelușului după vărsături.

Chiar și fecalele, culoarea lor, consistența și frecvența evacuării ne pot ajuta.

Putem fi atenți la modificările de greutate ale bebelușului.

Daca bebelușul varsă putin, mai ales lapte, dar face acest lucru fără a da semne de disconfort, nu trebuie să vă faceți griji. Chiar dacă copilul vărsă des, dar crește bine și își menține mereu un ten roz, putem fi liniștiți. În aceste cazuri, vărsăturile frecvente sunt o situație tranzitorie și tinde să dispară spontan în scurt timp.

În schimb, dacă vărsăturile tinde să capete o culoare galben-verzuie, apare de câteva ori pe zi sau chiar de câteva ori pe săptămână, iar dacă copilul tinde să crească lent, dacă arată somnolență și plânge mai mult decât de obicei, va trebui să suni medicul pediatru.

Pentru a evita vărsăturile frecvente la nou-născut, mama trebuie să respecte câteva măsuri de precauție:

- Asigurați-vă că bebelușul are nasul liber înainte de hrănire.

- Țineți copilul într-o poziție verticală chiar și în brațe timp de 10-15 minute după fiecare hrănire pentru a facilita digestia și a încuraja eliminarea gazelor.

- Dacă alăptați, limitați alimentele care fermentează prea mult și ar putea provoca colici bebelușului și încurajați vărsăturile, deci lapte și produse lactate, varză, broccoli, vinete și leguminoase cu coajă.

- Asigurați-vă că se hrănește lent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel