Ziua internaţională a remiterilor familiale

Data publicării:
Ziua internaţională a remiterilor familiale / Foto: freepik.com
Ziua internaţională a remiterilor familiale / Foto: freepik.com

În 2022, remiterile internaţionale către ţările cu venituri mici şi medii s-au ridicat la 626 miliarde de dolari americani. 



Anual, pe 16 iunie, este marcată, anual, Ziua internaţională a remiterilor familiale ("International Day of Family Remittances") cu scopul de a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a celor peste 200 de milioane de lucrători migranţi, pentru bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă, reprezentând circa 800 milioane de persoane, şi pentru dezvoltarea durabilă a ţărilor lor de origine, peste 125 de state primitoare la nivel mondial, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Jumătate din aceste fluxuri financiare (transferuri de bani) sunt orientate către zonele rurale, unde există sărăcie şi foamete şi unde trimiterea unor sume de bani, de obicei mici, contează cel mai mult, menţionează site-ul ONU dedicat zilei internaţionale, https://www.un.org/en/observances/remittances-day.

Ziua internaţională a remiterilor familiale este recunoscută la nivel global şi este o iniţiativă cheie în Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi regulată (Obiectivul 20), care solicită reducerea costurilor de transfer şi o mai mare incluziune financiară prin transferuri băneşti familiale. Ziua promovează, de asemenea, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi promovează Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, potrivit AGERPRES.

Tema din 2023 a Zilei internaţionale a remiterilor familiale, "Remiterile digitale către incluziunea financiară şi reducerea costurilor" a rămas aceeaşi şi pentru 2024, derulându-se astfel o campanie multianuală, pe parcursul a doi ani. Tema stabilită se concentrează pe beneficiile pe care le aduc incluziunea digitală şi financiară atunci când este legată de remiteri, pentru a ajuta familiile care trimit bani să-şi atingă propriile obiective de dezvoltare durabilă. ONU îşi propune să sprijine respectarea şi diseminarea acţiunilor rezultate în cadrul campaniei pe zece ani, "#FamilyRemittances 2020-2030: Sprijinirea unui miliard de oameni pentru a-şi atinge propriile ODD". În acest interval de timp, printr-o atenţie deosebită asupra temelor anuale aliniate la agenda globală de dezvoltare, campania îşi propune să consolideze şi să ghideze părţile interesate în concentrarea asupra noilor tendinţe şi priorităţi care fac ca remiterile de bani să conteze mai mult. Campania din intervalul 2023-2024 se concentrează pe promovarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăţi incluziunea financiară în ţările cu venituri mici sau medii (LMIC).

Transferurile de bani au crescut de circa cinci ori în ultimii 20 de ani, având o capacitate anticiclică în timpul recesiunilor economice din ţările beneficiare şi al pandemiei globale.

Estimările actuale sunt că 75% din fluxurile de remiteri sunt destinate satisfacerii nevoilor imediate, dar celelalte 25% - peste 100 de miliarde de dolari pe an - sunt disponibile pentru alte scopuri. Având în vedere oportunităţi mai bune de economisire şi opţiuni de investiţii, familiile migranţilor vor fi mai capabile să canalizeze trimiterile de bani către nevoile pe termen lung şi să trăiască o viaţă mai bună. Şi pentru că mulţi lucrători migranţi se vor întoarce în cele din urmă acasă, ajutându-i să-şi construiască active este un obiectiv central al politicii de dezvoltare.

ONU apreciază determinarea şi rezistenţa spiritului uman, dovedite de lucrătorii migranţi. În plus, ONU solicită guvernelor, sectorului privat, organizaţiilor şi societăţii civile să promoveze soluţii digitale şi financiare pentru remiteri care promovează o mai mare rezistenţă şi incluziune socială şi economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel