Ziua Mondială a Alimentației 2025: foamete, risipă și inegalități în atenția lumii

Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri
Ziua Mondială a Alimentației 2025: foamete, risipă și inegalități în atenția lumii / FOTO: Freepik.com@nicobecker
Ziua Mondială a Alimentației 2025: foamete, risipă și inegalități în atenția lumii / FOTO: Freepik.com@nicobecker

Ziua mondială a alimentației este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an.



'Sistemele agroalimentare se confruntă cu provocări fără precedent. Conflictele, impactul fenomenelor meteorologice și climatice extreme, șocurile economice și inegalitatea în creștere pun o presiune tot mai mare asupra terenurilor pe care le cultivăm, asupra apei de care depindem și asupra biodiversității care susține viața. Lanțurile de aprovizionare rămân fragile, iar efectele perturbărilor se resimt în case, piețe și câmpuri din întreaga lume', conform https://www.fao.org.

În unele locuri, gravitatea insecurității alimentare este copleșitoare. În alte părți, nivelurile tot mai mari de obezitate și risipa alimentară pe scară largă indică un sistem dezechilibrat - unde abundența și lipsa coexistă, adesea una lângă alta, potrivit www.fao.org

Satisfacerea nevoilor unei populații globale în creștere necesită muncă în echipă - peste granițe, sectoare și generații. 'Mână în mână pentru alimente mai bune și un viitor mai bun' este tema aleasă în acest an de Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Tema din 2024, 'Dreptul la hrană pentru o viață mai bună și un viitor mai bun', evidenția importanța diversității, nutriției, accesibilității, precum și a siguranței și durabilității alimentelor, sporind gradul de conștientizare cu privire la modul în care o mai mare diversitate de alimente nutritive ar trebui să fie disponibilă în câmpuri, plase de pescuit, piețe și pe mese, în beneficiul tuturor.

Ziua mondială a alimentației 2024 punea în vedere găsirea de soluții pentru ca toți oamenii să aibă acces adecvat și regulat la alimente diverse, sigure și nutritive, fără a lăsa pe nimeni în urmă, potrivit www.fao.org.



Foamea și malnutriția sunt agravate de crize prelungite care sunt determinate de o combinație de conflicte, evenimente meteorologice extreme și șocuri economice.

Sistemele agroalimentare, în ansamblu, sunt vulnerabile la dezastre și crize, în special la impactul schimbărilor climatice, dar, în același timp, generează poluare, degradează solul, apa și aerul și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la pierderea biodiversității.

Prin transformarea sistemelor agroalimentare, există un potențial mare de a atenua schimbările climatice și de a sprijini mijloace de trai pașnice, rezistente și incluzive pentru toți, potrivit sursei citate.

În 2023, marcarea Zilei mondiale a alimentației a prilejuit un apel global pentru importanța apei pentru hrană. Apa este esențială pentru viață și acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului. Doar 2,5% din această apă este însă proaspătă, potrivită pentru băut, agricultură și majoritatea utilizărilor industriale, potrivit www.fao.org.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înființării FAO, în 1945, la Quebec (www.fao.org). Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea națională și internațională în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, de a încuraja o atenție sporită asupra producțiilor agricole, de a promova un transfer de cunoștințe, dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică și tehnică între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriție și dezvoltare rurală.

În România a fost instituită, la aceeași dată, prin Legea nr. 47/2016, Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.




CITEȘTE ȘI

Război, foamete, secetă, pandemii: Cum să vorbești despre lucruri dificile cu copiii

„Cine nu se vaccinează va fi izolat în miile de containere care au umplut școlile din România!” Fake news-ul despre o nouă pandemie a „invadat” rețelele sociale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel