„Copiii mei nu încetează să se certe în vacanță!” Cum să gestionezi luptele între frați și să îmbunătățești viața de familie. Sfaturi de la un psiholog

Data publicării:
„Copiii mei nu încetează să se certe în vacanță!” Cum să gestionezi luptele între frați și să îmbunătățești viața de familie. Sfaturi de la un psiholog. FOTO: freepik.com @kulyashinafoto
„Copiii mei nu încetează să se certe în vacanță!” Cum să gestionezi luptele între frați și să îmbunătățești viața de familie. Sfaturi de la un psiholog. FOTO: freepik.com @kulyashinafoto

În vacanța de vară nu este surprinzător că certurile între frați se înmulțesc și chiar devin mai intense. Petrecerea mai mult timp împreună amplifică riscul de confruntări.



Gema Fuentes, doctor în psihologie și psiholog la Centrele Crece Bien, oferă soluțiile pentru a îmbunătăți viața de familie și a gestiona conflictul între frați într-un mod pozitiv.

Citește și Studiu: Creșterea cu frați reduce șansele de divorț la vârsta adultă. Experții dezvăluie motivele

„De ce există o creștere a conflictelor între copiii mei în vacanță?”

Mulți părinți se întreabă de ce copiii lor se confruntă mai des în timpul vacanței, într-o perioadă în care ar trebui să se bucure de relaxare, distracție și timp liber. Ei bine, realitatea este departe de această percepție.

Vara aduce cu sine o creștere a interacțiunilor pe care le avem cu membrii familiei noastre, iar, ca urmare, pot apărea și mai multe conflicte, discuții și neînțelegeri. Cu toate acestea, deși poate fi epuizant să asistăm la luptele frecvente dintre copii, psihologul Gema Fuentes subliniază faptul că aceste certuri între frați pot reprezenta „un antrenament important pentru viață” dacă le gestionăm într-un mod pozitiv.

„Discuțiile ne permit să exprimăm lucrurile care nu ne plac și să impunem limite celorlalți, astfel încât frații să se cunoască mai bine și, chiar dacă pare paradoxal, să îmbunătățim conviețuirea. Ele ne oferă o oportunitate de a ne exprima asertiv, de a-ți exprima opinia și de a-ți apăra drepturile într-un mod respectuos”, spune ea.

Pe scurt, nu este rău ca frații să se certe, atâta timp cât există discuții specifice în care nu se lipsește de respect și nu se atacă reciproc. În acest sens, psihologul consideră că atunci când frecvența și intensitatea conflictelor devin excesive, când luptele cauzează un disconfort persistent sau când discuțiile sunt rare, dar foarte intense, ar trebui să luăm măsuri adecvate.

Vezi și Spune al câtelea copil al familiei eşti ca să-ţi spun cine ești! Ordinea nașterii are un impact semnificativ asupra personalității micuților

Cum să gestionezi pozitiv luptele dintre frați

2. „Copiii me... (copiii-mei-nu-inceteaza-sa-se-certe-in-vacanta-cum-sa-gestionezi-luptele-intre-frati-si-sa-imbunatatesti-viata-de-familie--sfaturi-de-la-un-psiholog-2_04687300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Pentru unii părinți, nu este întotdeauna ușor să gestioneze conflictele dintre frați în timpul vacanței. Nu doar că ne doare să îi vedem pe copiii noștri luptându-se, dar în perioada vacanței căutăm să ne relaxăm, să ne deconectăm și să fim calmi, așa că astfel de situații pot provoca frustrări mai mari decât în alte perioade ale anului.

Iată câteva linii directoare pe care psihologul le oferă pentru a trata această problemă într-un mod pozitiv:

Acordă timp. Când te confrunți cu o ceartă între frați, există tendința de a reacționa rapid. Gema ne sfătuiește să ne luăm timp să reflectăm și să respirăm atunci când nu este nevoie de o intervenție imediată din partea noastră. Acest lucru nu doar ne va ajuta să evităm să ne implicăm complet în dispută, ci va servi și ca exemplu pentru copiii noștri. Ei vor înțelege importanța de a lua distanță și de a-și calma mințile pentru a rezolva ulterior conflictul într-un mod respectuos.

Ascultă fără să judeci. Este esențial să ascultăm ce s-a întâmplat și cum se simte fiecare persoană implicată, fără a emite un verdict sau a judeca. Scopul este să le oferim copiilor un mediu în care să se simtă susținuți și înțeleși. De asemenea, este important ca ei să poată exprima liber și fără frică emoțiile pe care le simt. Acest lucru le va ajuta să-și gestioneze emoțiile într-un mod pozitiv.

Încurajează empatia. Pe de o parte, este important să fim empatici cu copiii noștri și să ne punem în locul lor. Înțelegem că și noi ca părinți putem fi frustrați când asistăm la o ceartă între frați, dar trebuie să înțelegem că emoțiile copiilor sunt mai intense decât ale noastre. Pe de altă parte, trebuie să încurajăm empatia în copiii noștri, să-i întrebăm cum cred ei că se simte fratele sau sora lor după o luptă sau chiar cum ne simțim noi ca martori ai disputei lor. Scopul este să-i învățăm să se pună în locul celuilalt și să înțeleagă sentimentele celorlalți.

Găsiți soluții împreună. Chiar dacă este normal ca părinții să dorească să rezolve problema rapid și în stilul lor, ceea ce este cu adevărat pozitiv și educativ pentru copii este să le permitem să găsească soluții singuri. În funcție de vârsta lor, aceștia pot avea nevoie de ajutorul nostru, dar trebuie să încercăm întotdeauna să acționăm ca îndrumători și să nu le spunem în mod direct ce să facă. În schimb, putem oferi diferite soluții din care să aleagă, îi putem încuraja să gândească împreună și să găsească idei pentru a rezolva problema sau putem organiza o întâlnire de familie în care toți membrii să participe la găsirea celei mai bune soluții. Această abordare nu numai că încurajează creativitatea, gândirea critică și rezolvarea conflictelor, ci le oferă copiilor senzația că sunt valoroși și utili în cadrul familiei, înțelegând că contribuțiile lor sunt luate în considerare și că depinde de ei să îmbunătățească atmosfera de conviețuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: cearta copii frati parinti vacanta





pixel